فسخ نکاح

چکیده مطلب : فسخ نکاح به معنای لغو ازدواج تحت شرایط خاصی است که یک طرف به دلیل ضرر و زیان قابل توجه متحمل شده باشد. فسخ نکاح متفاوت از طلاق است؛ طلاق نیاز به تشریفات و اجازه دادگاه دارد، در حالی که فسخ با اراده صاحب حق انجام می‌شود و نیازی به شاهد و اجازه دادگاه ندارد. فسخ نکاح ممکن است در هر دو نوع نکاح دائم و منقطع صورت گیرد، در حالی که طلاق فقط برای نکاح دائم است. دلایل فسخ شامل عیوب مرد یا زن، فریب در ازدواج و تخلف از شرط صفت می‌باشد. برای فسخ نکاح باید به دادگاه مراجعه و مراحل قانونی را طی کرد.
فسخ نکاح
آنچه درباره فسخ نکاح خواهید خواند (کلیک کنید) :

فسخ نکاح چیست؟

فسخ نکاح طلاق با به هم خوردن ازدواج اتفاق می افتد. به عبارت دیگر، در مواردی اگر یکی از طرفین متحمل ضرر و زیان قابل توجهی شده باشد، می توان با فسخ نکاحتحت شرایطی از صیغه عقد خارج شود. البته باید توجه داشت که امکان فسخ نکاح به سادگی امکان پذیر نیست و باید شرایطی رعایت شود. مثلاً در یکی از طرفین عیبی وجود دارد که به طرف دیگر اجازه فسخ می دهد. موارد فسخ در قانون به صراحت توسط قانونگذار مشخص شده است. در ادامه با تفاوت طلاق و فسخ نکاح و عیوبی که موجب حق فسخ می شود شما را آشنا می کنیم.چه تفاوتی میان فسخ نکاح و طلاق وجود دارد

گروه حقوقی رضا عبدالمحمد همراه شما در دعاوی خانوادگی از جمله فسخ نکاح و طلاق همراه شما تا موفقیت شما در پرونده هایتان میباشد .

 

تفاوت میان فسخ نکاح و طلاق ؟

طلاق تشریفات خاصی دارد مثلاً نیاز به دو شاهد مرد دارد و صیغه طلاق باید به اجرا درآید اما فسخ با اراده صاحب حق فسخ صورت می گیرد و فقط به طرف مقابل ابلاغ می شود.
ضمناً قبل از طلاق باید از دادگاه اجازه گرفته شود ولی در فسخ دادگاه بررسی می کند که آیا حق فسخ وجود دارد یا خیر و پس از وجود حق، اجرای آن بر عهده صاحب حق است. بنابراین دادگاه پیش از زوجین را به داوری ارجاع نمی دهد.طلاق در دوران قاعدگی یا بعد از زایمان امکان پذیر نیست، اما در این دوران امکان فسخ نیز وجود دارد. ضمناً طلاق برای نکاح دائم است ولی فسخ هم در نکاح دائم و هم در نکاح منقطع فسخ ممکن است. لازم به ذکر است که زن و شوهر هر دو می توانند حق فسخ داشته باشند اما طلاق فقط حق زوج و در اختیار شوهر است.همچنین باید توجه داشت که اگر مرد قبل از نزدیکی، زن خود را طلاق دهد، باید نصف مهریه را بپردازد، اما در فسخ زن، در سایر موارد مستحق مهریه نیست، مگر اینکه فسخ به واسطه عنن باشد.  
در طلاق رجعی، مرد می تواند در زمان عقد به او رجوع کند، اما در فسخ رجوع ممکن نیست و با نکاح جدید می توان تشکیل خانواده داد.در پایان لازم به یاد اوری میباشد که اگر زوجین سه بار طلاق دهند، تنها در صورت وقوع محلل می توانند مجدداً ازدواج کنند، در حالی که هیچ محدودیتی برای فسخ وجود ندارد و هر چند بار هم که نکاح منحل شود، حرمت بین مرد وزن جود ندارد.

مواردی که باعث فسخ نکاح میشود چیست؟

1-پاره ای از عیوب موجود در زن یا مرد
2-فریب در ازدواج
3-تخلف از شرط صفت

عیوب مرد و زن که باعث فسخ نکاح میشوند :

عیب های مرد که به زن حق پایان نکاح را می دهد عیوب مخصوص مرد در ماده 1122 قانون مدنی ذکر شده است و اگر این عیوب مرد را از انجام اعمال زناشویی بازدارد، زن مجاز به فسخ است. این عیوب به شرح زیر است:عنن: ناتوانی مرد در داشتن نعوظ خصاء: عوارض مربوط به اخته مرد آلت تناسلی مرد مقطوع باشد
معایب زنی که به مرد حق پایان ازدواج می دهد این عیوب در ماده 1123 قانون مدنی ذکر شده است. اگر این عیوب در زمان عقد وجود داشت و مرد بی اطلاع بود، می توانست عقد را فسخ کند. لازم به ذکر است که اگر بتوان این عیوب را با جراحی یا هر درمانی برطرف کرد، این حق فسخ را به مرد نمی دهد.
این عیوب به شرح زیر است:جذام قرن: وجود استخوانی در فرج که مانع از آمیزش می شود.
برص: نوعی بیماری پوستی افضاء: پیوند مجرای ادرار و قاعدگی چشم های نابینا زمین گیرشدن

فریب یا تدليس در ازدواج :

تدلیس در نکاح یعنی که با اعمال متقل ، نقصی را که در یکی از زوجین هست را پنهان کنید یا او را دارای صفتی معرفی کنید که فاقد آن است . البته تدلیس یا فریب در ازدواج هنگامی صدق می کند که سوء نیت و قصد فریب وجود داشته باشد ، یعنی یک طرف عمداً با اعمال متقل خود ، طرف دیگر را فریب داده و ترغیب به عقد ازدواج نموده باشد . در صورت ادعای وجود هر کدام از عیوبی که ذکر کردیم ، در زن و یا شوهر ، طرف دیگر ، برای فسخ نکاح میبایست به دادگاه مراجعه کند و بعد از اثبات عیب در دادگاه ، به منظور دریافت حکم فسخ اقدام بکند . پس ، در این قسمت ، به تشریح مراحل فسخ نکاح خواهیم پرداخت که شامل مراحل که در پایین اشاره خواهیم کرد می باشد:
فرد خواستار ، در مرحله نخست ، میبایست برای ثبت نام ثنا و تشکیل حساب کاربری در سامانه ثنا اقدام کند . پس از ان ، با ارسال اظهارنامه ، قصد خود بر فسخ نکاح را ، به طرف دیگر اعلام خواهد کرد .
در مرحله بعدی ، فرد درخواست کننده ، میبایست به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و به منظور ثبت دادخواست اقدام بکند سپس بعد ازارجاع دادخواست فسخ نکاح به شعبه دادگاه خانواده ، با ارسال ابلاغیه به دو طرف ، زن و شوهر و یا وکیل های آنها میبایست در جلسه و یا جلسات رسیدگی حضور پیدا کنند .
در صورت اثبات هر کدام از موارد و همینطور ، شرایط فسخ نکاح ، دادگاه خانواده رای به تایید فسخ نکاح صادر خواهد کرد .
در صورتی که محکوم علیه رای فسخ نکاح ، نسبت به رای تجدید نظر خواهی و یا فرجام خواهی کند ، بعد از تایید رای در دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی کشور ، محکوم له قادر است برای اجرای رای ، به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کند و با ثبت در شناسنامه ، رای فسخ نکاح را اجرایی بکند زمانی که فسخ ازدواج پیش از نزدیکی باشد زن حق مهر نخواهد داشت و استثناء عنن بودن مرد میباشد که در این مورد زن مستحق نصف مهریه خواهد بود .
هر زمانی که فسخ پس از نزدیکی باشد زن مستحق همه مهریه میباشد .
در نظر اکثر حقوقدانان در صورت فسخ به علت تدلیس زن در هیچ فرضی نردیکی و یا عدم نزیکی مهریه تعلق نخواهد گرفت . ⇐09121574297
⇐09121574297

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + 2 =