شهادت کذب و دروغ

چکیده مطلب : شهادت دروغ یا کذب در حقوق کیفری به معنای ارائه‌ی اطلاعات نادرست یا دروغین در دادگاه یا در برابر مقامات قضایی است. این عمل مجازات داشته و سبب باطل شدن حکم‌های صادره بر اساس آن می‌شود. در ایران، طبق ماده 201 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب، مجازات شهادت دروغ از ۶ ماه تا ۲ سال حبس می باشد. رضا عبدالمحمد وکیل مجرب می‌تواند افراد را در مواجهه با چنین مسائلی هدایت کرده و از آسیب‌های احتمالی حاصل از این عمل پیشگیری کند. از جمله آثار این جرم می‌توان به باطل شدن حکم‌های صادر شده، جبران خسارات و مجازات کیفری اشاره کرد که همگی نشان از جدیت و اهمیت حقوقی این موضوع دارند.
آنچه درباره شهادت کذب و دروغ خواهید خواند (کلیک کنید) :

شهادت کذب یا شهادت دروغ

شهادت دروغ یا شهادت کذب یکی از جرایم کیفری است و به این معناست که شخصی در دادگاه یا در برابر مراجع در امری دروغگو و کذب شهادت می دهد یا موضوعی را مطرح می کند، این عمل شهادت کذب یا شهادت دروغ تلقی می شود.

 

مفهوم انصراف از شهادت

انصراف از شهادت نیز به این معناست که اگر شاهد مدعی شهادت دروغ باشد مشمول شهادت کذب خواهد شد. از 3 ماه و 1 روز تا دو سال به حبس یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال حکم دارد.

 

مجازات شهادت دروغ

مجازات شهادت دروغ در امور کیفری در ماده 201 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب همچنین مطرح شده، در مواردی که دادگاه شهادت یا اطلاع شهود مطلع را بخواهد و سپس معلوم شود که شهادت دروغ داده اند اعم از اینکه به نفع یکی از اصحاب دعوا باشد یا به ضرر یکی از اصحاب دعوا علاوه بر مجازات شهادت دروغ، در صورت وجود خسارت ناشی از شهادت دروغ محکوم به پرداخت خسارت می شود.

 

مجازات شهادت دروغ در دادگاه

در دادگاه، طبق ماده 649 قانون مجازات اسلامی، مجازات قسم خوردن و شهادت دروغ در دادگاه و در حضور مقامات، از شش ماه تا دو سال حبس است. شهادت کذب در کلانتری با توجه به اینکه ماده 649 قانون مجازات اسلامی در کلانتری شهادت دروغ فقط به شهادت دروغ در دادگاه اشاره دارد، شهادت کذب در کلانتری شامل حال نمی شود.، یعنی اگر فردی در کلانتری شهادت کذب داده باشد، چنین نیست. مورد شهادت دروغ محسوب نمی شود.

 

آثار شهادت دروغ

  1. شهادت کذب موجب حکم می شود و هر حکمی که بر این اساس صادر شود بی اثر است.
  2. در شهادت کذب هر گاه کسی ضرری وارد کند باید آن را جبران کند. یعنی شهود باید خسارت وارد شده را جبران کنند.
  3. در امور کیفری یکی از جهات فرجام خواهی، شهادت کذب شهود است.
  4. اگر شاهدی پس از ادای سوگند شهادت دروغ بدهد، با احراز این موضوع برای دادگاه می توان مجازات سوگند و شهادت کذب را جمع کرد. همچنین اگر شهادت در مورد حدود، قصاص یا دیه دروغ باشد، حکم جمع مجازات ها جاری است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =