اگر شما محکوم شده، درون دادگاه یا شاکی هستید و شکایتی دارید، با اصطلاح حبس آشنا می باشید، چرا که میزان و تعزیری بودن حبس به طور همیشگی در دادخواست قید می شود. مثلا متهم به شش ماه حبس (تعزیری) محکوم می شود.
تعزیر یا حبس تعزیری به چه معناست؟
تعزیر یا حبس تعزیری به حبسی گفته می شود که میزانی در شرع برای جرم آن مشخص نشده و جزای آن در قوانین مجازات آمده است، مثلاً جرمی که در قانون ذکر شده است مجازات سرقت ساده می باشد.
انواع جرایم و مجازات
جرایم و مجازات در مواد 15 تا 18 قانون مجازات اسلامی به چهار دسته زیر تقسیم می شوند:
- دیه: مالیست مقدر یا غیر مقدر که در شرع مقدس برای مرتکب شدن به جنایت غیر عمدی بر نفس و منافع اعضاء و یا جنایت عمدی در مواردی که اصلاً قصاص ندارد، مقرر شده است.
- تعزیر: تعزیر مجازاتیست که شامل موضوع و عنوان قصاص، حد یا دیه نمی شود و در موارد مرتکب شدن محرمات شرعی یا انجام فعلی خلاف مقررات حکومتی، قانون تعیین و اعمال می کند.
- حدود: حد جزایی است که موجب، کیفیت و نوع، میزان اجرای آن در شرع مقدس معین شده است. جرائمی مانند محاربه، سرقت مشمول حد، شرب خمر، فساد فی الارض از جرایم حد می باشند. یعنی میزان مجازات ثابت است و به قاضی بستگی ندارد.
- قصاص: مجازات اصلی جنایات عمدی، نفس و منافع و اعضاءاست که در این قانون به شرح کتاب سومش اعمال می شود.
قوانین صدور حکم تعزیری
نوع، میزان، سقوط، تعلیق،کیفیت اجرا و مقررات مربوط به تخفیف و سایر مجازات ها را قانون تعیین می کند. دادگاه در صدور حکم تعزیری با توجه به مقررات قانونی موارد زیر را رعایت می کند:
- انگیزه مرتکب و وضعیت روحی وی در حین ارتکاب جرم
- نحوه ارتکاب جرم، میزان تخلف از وظیفه و عواقب زیان بار آن
- اعمالی که پس از ارتکاب جرم انجام می شود
- موقعیت و سوابق فردی، اجتماعی و خانوادگی مرتکب و تأثیر تعزیر بر وی