راهنمای کامل درباره دادخواست طلاق از طرف مرد
طلاق اقدامی برای فسخ کردن عقد دائم بین زوجینی است که به دلیل عدم سازش نمی توانند با هم زندگی کنند. در مواردی که زن نمی تواند به زندگی مشترک ادامه می دهد، درخواست طلاق می دهد، در مواردی هم که مرد خواهان جدایی باشد، درخواست طلاق از طرف مرد ارائه می شود.
مراحل طلاق از طرف مرد
درخواست طلاق فقط در صورت عقد دائم مطرح است و در صیغه موقت فقط باید مدت زمان صیغه تمام شود.
مطابق با ماده 1133 قانون مدنی، اختیار طلاق در عقد دائم با مرد است و با صرف اراده می تواند زن را طلاق دهد. البته پیش از مراجعه به محضر و باطل کردن عقد دائم، لازم است مرد به دادگاه مراجعه کند و دادخواستی برای طلاق به دادگاه ارائه کند.
بیشتر بخوانید : وکیل مهریه (دکتر عبدالمحمد)
اولین اقدام مرد برای درخواست طلاق، تنظیم دادخواست مبنی بر گواهی عدم امکان سازش است. مرد در تهران یا مراکز استان باید این دادخواست طلاق را به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی و در شهرستان ها به دادگاه خانواده ارائه کند.
پس از اینکه درخواست طلاق از طرف مرد به دادگاه ارائه شد، ابلاغی به آدرس درج شده در دادخواست ارسال می شود. در ابلاغ مذکور شعبه دادگاه خانواده مشخص می شود و مرد موظف است بعد از مشخص شدن زمان رسیدگی در جلسه حاضر شود تا تکلیف حقوق مالی زن یا مسئله حضانت فرزندان مشخص شود. حقوق مورد بررسی در جلسه شامل موارد زیر است.
تعیین تکلیف حضانت فرزندان
مطابق قانون در صورتی که دادخواست طلاق از طرف مرد به دادگاه ارائه شود، قاضی حضانت فرزندان را بر اساس مصلحت طفل تعیین می کند. به عبارت دیگر نظر قاضی تحت تاثیر اینکه درخواست از طرف مرد یا زن است قرار نمی گیرد و فقط مصلحت فرزند تعیین کننده است.
به طور مثال وقتی مرد اعتیاد داشته باشد یا اینکه برای دادگاه محرز شود که سوء رفتار داد، نمی تواند حضانت فرزند را به عهده بگیرد. در قانون حضانت فرزند دختر یا پسر تا 7 سالگی با مادر است. بعد از 7 سالگی، مادر می تواند تا 9 سالگی حضانت دختر و تا 15 سالگی حضانت پسر را به عهده بگیرد.
مهریه در طلاق از طرف مرد
مهریه از حقوق زن در ازدواج دائم است که پیش از صدور حکم طلاق باید تکلیف آن مشخص شود. فرقی نمی کند درخواست طلاق از سوی مرد باشد یا زن، در هر حال وقتی زوجه باکره باشد، می تواند نصف مهریه را بگیرد و در صورتی که باکره نباشد، مرد موظف به پرداخت کامل مهریه است.
برای مشاوره و آشنایی وکیل طلاق با گروه حقوقی رضا عبدالمحمد (وکیل حرفه ای پایه یک داگستری)، بهترین وکیل در سهروردی کلیک کنید!
تعیین تکلیف نفقه و اجرت المثل
در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد، اجرت المثل سال های زندگی مشترک بر عهده اوست و میزان آن مطابق نظر کارشناس رسمی دادگستری تعیین می شود. کارشناس برای تعیین اجرت المثل مواردی مانند میزان دارائی مرد، میزان حقوق، تعداد فرزندان را در نظر می گیرد. همچنین مرد موظف است تا زمان به پایان رسیدن عده 100 روزه قبل از صدور حکم طلاق، نفقه را بپردازد.
با مشخص شدن حقوق مالی و غیر مالی زن برای طلاق، گواهی عدم امکان سازش بین زوجین صادر می شود که سه ماه اعتبار دارد. مرد طی این مدت می تواند به یکی از دفاتر رسمی طلاق مراجعه کند تا صیغه طلاق جاری شود. در صورتی که طی این مدت اقدامی از طرف مرد انجام نشود، اعتبار گواهی از بین می رود.
درخواست طلاق از طرف مرد چقدر زمان لازم دارد؟
بعد از ثبت دادخواست طلاق از طرف مرد و تشکیل شدن جلسه دادگاه و صادر نمودن حکم طلاق بسته به اینکه زوجه به حکم طلاق اعتراض کند یا نه، زمان قطعیت حکم طلاق جهت مراجعه نمودن به دفترخانه و اجرای صیغه طلاق متفاوت است. در قانون برای قطعی شدن حکم طلاق3 مرحله باید حتما طی شود که اقدام کردن برای اعتراض در این مراحل اختیاری است
مرحله اول همان مرحله بدوی و صدور حکم می باشد و در صورت اعتراض زن به مرحله تجدید نظر ارجاع می گردد و اگر در این مرحله نیز زوجه به رأی اعتراض کند پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع می شود که جمع تمامی این موارد به طور کلی تقریباً 1 سال به طول می انجامد. اگر در مرحله بدوی زن اعتراضی به حکم طلاق نکند حداکثر ظرف ۴ ماه بعد از ثبت دادخواست طلاق حکم طلاق قطعی می گردد و طلاق با رعایت تشریفات جاری می شود.
مدارک لازم برای طلاق برای مرد
- اصل شناسنامه و کارت ملی مرد
- اصل سند نکاح
در صورت نبودن اصل هر یک از مدارک می توانند با مراجعه به مرجع صادر کننده سند درخواست صدور المثنی کرد و به همان ترتیب اقدام به ثبت درخواست طلاق کرد.
شرایط مرد برای طلاق دادن زوجه چیست؟
طبق قانون مردی که به عنوان زوج اقدام به طلاق دادن زوجه خود می نماید باید اهلیت طلاق دادن را داشته باشد به این معنا که باید طلاق دهنده بالغ ، عاقل ، دارای قصد ورشید باشد. به عبارتی شخص غیر بالغ یا دیوانه یا کسی که قصد واقعی برای طلاق دادن نداشته یا با اکراه اقدام به طلاق نماید در صورت صدور حکم طلاق این طلاق به هیچ عنوان شرعی و صحیح نمی باشد و دارا بودن همزمان هر 4شرط در مرد ضروری و لازم است.