مالیات بر ارزش افزوده

چکیده مطلب : مالیات بر ارزش افزوده (VAT) مالیاتی است که بر مراحل مختلف تولید تا مصرف کالا و خدمات وضع می‌شود. این مالیات شامل سه گروه مصرفی، درآمدی و تولیدی است. باور غلطی وجود دارد که این مالیات فقط برای مصرف‌کنندگان است، در حالی که تولیدکنندگان نیز مشمول این مالیات هستند. نحوه اخذ مالیات در کشور در حال الکترونیکی شدن است و مودیان باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را از طریق سامانه مربوطه ارائه کنند تا مشمول جریمه دیرکرد نشوند. صادرات کالا و خدمات شامل این مالیات نمی‌شود و ماشین‌آلات و تجهیزات نیز مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند.
مالیات بر ارزش افزوده
آنچه درباره مالیات بر ارزش افزوده خواهید خواند (کلیک کنید) :

مالیات بر ارزش افزوده (VAT) مالیاتی است که به وسیله دولت وضع شده و از فعالان کسب و کار (افراد حقوقی و حقیقی) از مرحله تولید تا پخش گرفته می شود. زمانی که یک کالا مانند کفش تولید می شود تا به دست مصرف کننده برسد، خدمات زیادی بر روی آن انجام می شود که باید مالیات آن به صورت جداگانه پرداخت شود.

 

گروه های مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده به سه گروه مصرفی، درآمدی و تولیدی تقسیم می شود. مشمولان باید نسبت به پرداخت مالیات و عوارض در زمان معین شده اقدام کنند تا جریمه نشوند.

  • تولیدی
  • درآمدی
  • مصرف

 

باورهای غلط در مورد مالیات بر ارزش افزوده

یک باور غلط وجود دارد که مالیات بر ارزش افزوده فقط مختص مصرف کنندگان است. در صورتی که تولیدکنندگان نیز باید مالیات پرداخت کنند. تفاوت در این است که مالیات بر ارزش افزوده ای که در زمان خرید به فروشنده داده می شود، در زمان فروش به مصرف کننده گرفته شده و باید پرداخت شود.

 

معافیت های مالیاتی

اگر شما تولید کننده محصول خاص یا در مناطق ویژه اقتصادی حضور دارید، از پرداخت این نوع مالیات معاف خواهید بود. البته باید مصرف کنندگان نیز در همان منطقه باشند.

 

نحوه اخذ مالیات و الکترونیکی شدن

نحوه اخذ مالیات در کشور رو به پیشرفت و در حال الکترونیکی شدن است. پیش بینی می شود در سال های آینده، اداره های مالیاتی در رابطه با صادر کردن اظهارنامه الکترونیکی برای مودیان اقدام کنند و نیاز به خود اظهاری مالیاتی نباشد. مکانیزه شدن صندوق های فروش، نمونه ای برای این مسیر است.

 

تاثیرات اقتصاد بر مالیات

به طور کلی اگر اقتصاد به روز باشد، هر شخص حقوقی یا حقیقی اگر مصرف بیشتری دارد، باید مالیات بیشتری پرداخت کند و اگر تولید بیشتری دارد، مالیات کمتری پرداخت کند. این امر در جهت توسعه اقتصادی است و ایران که در عصر اقتصاد مقاومتی قرار دارد، باید در این راه قدم بگذارد.

 

تعریف ارزش افزوده در قانون تجارت ایران

در قانون تجارت ایران، ارزش افزوده به معنای تفاوت بین ارزش کالا یا خدمت عرضه شده با ارزش محصول یا خدمات خریداری شده در یک محدوده زمانی معین است. ارزش افزوده یک مالیات بر مصرف است و در اکثر کشورهای دنیا اجرا می شود. مالیات بر ارزش افزوده باید توسط واسطه ها در کسب و کار از مشتری یا خریدار دریافت و به حساب سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود.

 

نمونه ای از اخذ مالیات بر ارزش افزوده

به عنوان مثال، اگر شما پیمانکار وزارت راه و شهرسازی ایران هستید و در پروژه های تعریض بزرگراه ها فعالیت می کنید، زمانی که صورت وضعیت شما به تایید دستگاه نظارت و نماینده کارفرما رسید، بخشی نیز به عنوان ارزش افزوده به حساب شما واریز می شود تا شما آن را به حساب دولت پرداخت کنید.

 

الزام پرداخت مالیات بر ارزش افزوده

تمامی کالا و خدماتی که در ازای دریافت هزینه ای ارائه می شوند، شامل مالیات بر ارزش افزوده هستند. مالیات بر ارزش افزوده باید طی مدت 90 روز پرداخت شود. اشخاص مشمول مالیات بر ارزش افزوده باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را از طریق سامانه مربوطه ارائه کرده و هزینه آن را پرداخت کنند تا مشمول جریمه دیرکرد نشوند.

 

برای کسب اطلاعات دقیق تر، مقاله اظهارنامه مالیاتی را مطالعه کنید.

 

مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده

روش پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به شکل خود اظهاری در اظهارنامه مالیاتی می باشد که توسط صاحبان کسب و کار و مشاغل پرداخت می شود. یکی از مزایای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده این است که می تواند از فرارهای مالیاتی جلوگیری کند. البته این نوع مالیات می تواند به افزایش تورم نیز منجر شود، زیرا هزینه و ارزش تمام شده فروش در تمامی مراحل تولید تا مصرف را افزایش می دهد.

 

محاسبات مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده در فعالیت های اقتصادی مختلف، روش محاسبه به خصوصی دارد. هر گروه از کسب و کار دارای روش محاسبه مالیات بر ارزش افزوده جداگانه ای می باشد. مالیات بر ارزش افزوده به چهار فصل عنوان می شود:

  • حساب عوارض خرید کالا یا خدمات
  • حساب مالیات بر ارزش افزوده خرید کالا یا خدمات
  • حساب مالیات بر ارزش افزوده فروش کالا یا خدمات
  • حساب عوارض فروش کالا یا خدمات

هزینه مالیات بر ارزش افزوده باید طبق ارزش محصول با خدماتی که در صورت حساب آن درج می شود پرداخت شود. در صورت وجود نداشتن مدارکی که نشان دهنده ارزش واقعی این کالا باشند، مالیات آن بر اساس بهای روز تعیین و محاسبه خواهد شد.

 

فرمول محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در نرم افزار اکسل

برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در نرم افزار اکسل از فرمول محاسبه ارزش افزوده استفاده می شود که به صورت زیر است:

=A3 × %18
=C3 ÷ 118 × %18
=C3 – B3
=A3 × %118

مدت زمان تسلیم و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده

هر سه ماه یا در پایان هر فصل، به مالکان مشاغل و کسب و کارها مهلت داده می شود تا با مراجعه به سامانه مالیات بر ارزش افزوده، ابتدا به تکمیل اظهارنامه ارزش افزوده و سپس پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در طی دو فیش مالیات به نرخ 6% و عوارض به نرخ 3% بپردازند. در فصل زمستان به دلیل تعطیلات عید نوروز، مهلت پرداخت تا پایان فروردین ماه تمدید می شود.

 

واردات و صادرات و مالیات بر ارزش افزوده

صادرات یا فروش کالا و خدمات به خارج کشور شامل مالیات بر ارزش افزوده نمی شود. در صورت ورود کالا یا خدمات به شکل قانونی به کشور، مالیات بر ارزش افزوده از آن کسر و پس از آن اجازه خروج آن از گمرک صادر می شود.

 

سوالات متداول

 

آیا ماشین آلات خطوط تولید مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شوند؟

ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده در کسب و کار مشمول مالیات ارزش افزوده نمی شوند. مالیات پرداختی توسط مؤدیان ثبت نام شده بابت انواع نهاده ها از جمله ماشین آلات خطوط تولید کارخانجات و دیگر تجهیزات که به جهت فعالیت اقتصادی مورد استفاده قرار گرفته اند، از مالیات های وصول شده توسط آن ها در اولین دوره مالیاتی با ارائه اظهارنامه ارزش افزوده و درخواست مودیان قابل استرداد می باشد.

 

آیا تکالیف عملیاتی نظام مالیات ارزش افزوده ساده است؟

مودیان با فرآیند دشواری روبرو نیستند. مودیان مالیات بر ارزش افزوده کافی است در زمان فروش کالاها و عرضه خدمات، صورتحساب را صادر کنند و علاوه بر بهای کالاها و خدمات عرضه شده، مالیات بر ارزش افزوده را محاسبه و از طرف دیگر معامله اخذ نمایند. همچنین باید اطلاعات و اسناد و مدارک خرید و فروش خود را نگهداری نمایند و با تکمیل اظهارنامه ساده فصلی، تسویه حساب کنند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با دکتر عبدالمحمد تماس بگیرید: 09121574297

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 2 =