تعریف تهدید به مرگ
هر گاه شخصی با استفاده از کلماتی که به معنای ارعاب، خطر، تهدید جانی و مرگ است، طرف مقابل را تهدید کند، این اقدام شخص تهدید کننده، از مصادیق تهدید به قتل است.
نحوه اثبات جرم تهدید به قتل
از آنجایی که عمل تهدید نوعی جرم است که در طول زمان ناپایدار بوده و ممکن است ادامه پیدا نکند، باید اثبات گردد که عمل تهدید در چه محیطی و حتی در چه مقطعی از زندگی شخص صورت گرفته است. نکته مهم در مورد تهدید و اثبات آن، این است که حداقل 2 فرد بالغ و عاقل به عنوان شاهد شهادت دهند و در صورت امتناع شهود و کتمان آن با وجود آگاهی از تهدید، شخص مورد تهدید می تواند از محل درخواست تحقیق کند و تهدید به جنایت را از بازپرس و دادگاه بخواهد.
مجازات جرم تهدید به قتل چیست؟
مفاد قانون مجازات اسلامی از جمله مواردیست که موجب رسیدگی به جرم، ایجاد رعب، اضطراب، نگرانی و آسیب جانی می شود. در واقع عنصر قانونی جرم تهدید و زورگیری در ماده 669 قانون مجازات اسلامی بیان شده است که بر اساس آن هرکس شخص دیگری را به هر نحوی تهدید به قتل یا جراحت یا افشای اسرار او یا بستگانش کند، اعم از اینکه تقاضای وجه کرده باشد یا نخواسته باشد تا ۷۴ ضربه شلاق یا ۲ ماه تا ۲ سال حبس محکوم خواهد شد. بنابراین جرم تهدید می تواند درجات مختلفی داشته باشد، در جایی که جرم تهدید به مرگ حضوری یا در فضای مجازی یا تلفنی صورت گرفته، پیامک کمی متفاوت است. اما در یک مورد کلی با توجه به شخصیت متهم و همچنین در صورت اثبات، دادگاه تصمیم به تعیین مجازات می دهد و یکی از دو مورد مجازات اعمال می شود.
آیا هرگونه تهدید جرم دارای مجازات است؟
بدیهی است هر تهدیدی مجرمانه و قابل مجازات نیست، زیرا تهدید به ضرر مالی اعم از شخص یا نزدیکان وی مشمول ماده 669 قانون مجازات اسلامی می باشد که در این صورت تهدید کننده مشمول مجازات این ماده است. فرقی نمی کند پول یا مال یا چیزی را مطالبه کرده باشد و فقط اثبات تهدید کافیست. اما تهدید باید واضح باشد، یعنی مرعوب کننده به راحتی می تواند قربانی را به قتل، مادی، معنوی، ناموسی یا افشای اسرار بستگان خود تهدید کند تا قاضی بتواند به راحتی عمل تهدید را از کلمات به کار رفته تشخیص دهد. البته عرف و شرایط در رسیدگی به پرونده بی تأثیر نیست و قاضی نمی تواند در موارد تردید یا ابهام احدی را مجازات کند.
مجازات ارعاب و زورگیری چیست؟
پس از تعریف تهدید به مجازات، به این نکته می پردازیم که طبق ماده 668 قانون مجازات اسلامی، هر گاه شخصی به زور یا اکراه در مواردی شخص را مجبور به دادن مهر، نوشته، سند یا امضاء نماید. و یا مهر، سند یا نوشته ای که به او تعلق دارد یا ودیعه از او بگیرد، 74 ضربه شلاق یا به حبس از 3 ماه تا 2 سال محکوم می شود. تنها تفاوت مجازات این نوع جرم با مجازات جرم تهدید فقط در یک ماه حبس بیشتر است وگرنه هر دو درجه مجازات محسوب می شود.