نفقه

نفقه چیست؟

موضوع مورد بحث ما در این قسمت نفقه زوجه است.  بعد ازعقد نکاحو اصطلاح عرفی عقد ازدواج زوجه و یا همان خانوم مستحق دریافت نفقه میشه نفقه عبارت است از مطابقت تعریف قانون مبلغی که زوج یعنی آقا باید به همسر خودش پرداخت کند بابت هزینه مسکن البسه و خوراک و پوشاک و درمان و احیاناً هزینه هایی که مورد نظر خانم می باشد . قانونگذار اهمیت زیادی برای عدم پرداخت نفقه قائل بوده و آنقدر پیشنهادهای مستقیم و غیرمستقیم را وارد کرده است که در تعیین میزان نفقه، شأن، طبقه اجتماعی و درجه مالی زن ملاک محاسبه میزان نفقه است ولی توان مالی مرد را در نظر گرفته نشده.و در ادامه سعی خواهیم کرد به نکات مهم مطالبه نفقه زن اشاره کنیم.
نفقه
گروه حقوقی رضا عبدالمحمد همراه شما در دعاوی نفقه با بهترین وکیل خانواده خواهد بود.

مطالبه نفقه در چه زمانی امکان پذیر است؟

بلافاصله بعد از عقد نکاح خانوم مستحق دریافت نفقه است و چیزی ایشان را محروم از دریافت این مبلغ قطعاً نخواهد کرد یک مجال قانونی هست که اگر خانوم دوشیزه باشه یعنی رابطه زناشویی بین زوجین زن و شوهر برقرار نشده باشه زوجه میتواند بدون رفتن به خانه زوج مطالبه خودش رو در خصوص نفقه داشته باشه و در این خصوص نیازی به تمکین(اصطلاح قانونی خود یعنی اطاعت از همسر خود چه در موارد خاص یعنی در امور مربوط به زناشویی و چه در موارد عام یعنی انجام امور محوله منزل که ناحیه زوج یعنی آقا به خانم تقاضا و ارائه میشه ) ندارد.  بنابراین خانمی که دوشیزه هست می تواند بین بلافاصله تقاضای نفقه را داشته باشه .اما اگر خانمی دوشیزه نباشد باید اثبات بکند که این تمکین از نظر ایشون صورت گرفته و هیچ گونه ممانعتی در اجرای حقوق نبوده است پرداخت نفقه و هزینه امرار معاش (خوراک، پوشاک، مسکن و هزینه های درمانی) از وظایف ذاتی شوهر است.
نفقه

تعیین میزان نفقه:

توصیه ما این است که مطالبات نفقه را دست کم نگیرید و قبل از هر اقدامی با وکیل خانواده مشورت کنید یا به وکیل نفقه برنامه ریزی و پیگیری پرونده خود را بسپارید.
نکته های اساسی در مطالبه نفقه (زوجه) :
1- در تعیین میزان نفقه زوجه، حیثیت زن در نظر گرفته می شود نه توانایی مالی مرد
.2- نفقه مطابق قانون مدنی ایران عبارت است از «کلیه نیازهای متعارف و مناسب از قبیل مسکن، پوشاک، اثاثیه منزل، هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خدمتکار در صورت عادت یا نیاز به علت از کارافتادگی یا بیماری». به عبارت دیگر نفقه هزینه زندگی است
.3- پرداخت نفقه بر مرد تا زمانی که زن به وظایف زناشویی و تمکین (تمکین عام و خصوصی) عمل کند، واجب است و در صورت عدم تمکین، مرد شرعاً مکلف به پرداخت نفقه نیست
.4 زن می تواند در مدتی که هنوز تمکین خاصی از شوهر نکرده است تمکین را مشروط به انجام مهریه کند( به اصطلاح او را باکره گویند)، به این حق حق حبس در قانون گفته میشود مطالبه نفقه چون عدم تمکین آن مشروع و با اجازه است زیرا با مجوز اعمال کردن حق حبس از شوهرش تمکین نمیکند
5. در صورتی که زنی مدعی باشد که بودن با مرد و زندگی با همسرش در یک مکان موجب از بین رفتن جان و مال و آبروی او می شود، می تواند برای تعیین اقامتگاه جداگانه و در مکانی غیر از آن محلی که با همسرش در حال زندگی بوده است به دادگاه مراجعه کند. و درعین حال در غیر این صورت چون کارش با اجازه دادگاه می تواند از شوهرش نفقه مطالبه کند.

چه چیزهایی شامل نفقه می شود؟

بر طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی حقوق زوجه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می شود مثل مسکن، پوشاک، غذا، اثاثیه منزل و هزینه های درمان و حتی خادم البته در صورتی که زن عادت به داشتن خادم داشته باشد و یا به واسطه مریضی نیاز به آن داشته باشد. مواردی که گفته شد در این ماده حصری نیست و به عنوان مثال بیان شده اند. به صورت کلی حقوق زوجه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با شآن زن می باشد. از ملاک های مهم کارشناس برای تعیین نفقه نیازهای زوجه و شان او است.

آیا می شود در عقد نکاح دائم مرد شرط کند که به زن نفقه تعلق نگیرد؟

در این رابطه بین فقها و حقوقدان ها اختلاف نظرهایی وجود دارد ولی به نظر می رسد حقوق زوجه مقتضای ذات عقد نکاح دائم نباشد که نتوان خلاف آن شرط کرد به اصطلاح حقوقی نفقه مقتضای اطلاق عقد نکاح دائم به شمار می رود و بدیهی می باشد که زوجین توانایی دارند در ضمن عقد در این رابطه با تراضی و توافق تصمیم گیری بکنند.
البته به این نکات نیز توجه داشته باشید که بر خلاف استحقاق دراستحقاق نفقه زن تمکن مرد شرط نیست به عبارت دیگر چنین نیست که مرد در صورت توانایی مالی بایستی حق همسر خود را پرداخت کند و مرد فقیر نیز ملزم به پرداخت حقوق زوجه است حتی اگر زن تمکن داشته و یا شاغل باشد باز هم پرداخت نفقه بر عهده زوج می باشد.و در این که آیا هزینه تحصیل زوجه جزء حقوق زوجه محسوب می شود یا خیر قانون در این زمینه ساکت است ولی نظر فقها و مراجع بر این است که هزینه تحصیل از شمول نفقه واجب مرد خارج است.
راه های ارتباطی
⇐09121574297
راه های ارتباطی
⇐09121574297

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *