استرداد چیست ؟
استرداد عمل باز پس دادن در بسیاری از زمینه ها از جمله استرداد ملک، استرداد شخص مجرم از یک کشور به محل زندگی مجرم است. مهم ترین استفاده كلمه استرداد در کشور ما استرداد جهیزیه می باشد.
جهیزیه شامل مجموعه ای از اموال و وسایل منزل است که زن برای شروع زندگی مشترک به خانه شوهر می آورد. استرداد جهیزیه شرایط و مراحلی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
گروه حقوقی رضا عبدالمحمد متخصص در دعاوی ملکی همراه شما در دعاوی خانوادگی، تا حصول موفقیت شما درپرونده هایتان همراه شما خواهد بود.
مطالب مرتبط با استرداد جهیزیه ۱- ملاقات با فرزندان
نکاتی در مورد استرداد جهیزیه
از دیرباز تا به امروز تهیه فهرست جهیزیه توسط خانواده عروس مرسوم است که سیاه نام دارد که به امضای شوهر و چند شاهد می رسد. این لیست نشانه آن است که زن مال را با خود به خانه شوهر آورده است. در این لیست قیمت مدل و ویژگی های تمامی اقلام جهیزیه ذکر می شود. اصولاً استرداد جهیزیه آسان بوده و زن بنا به درخواست دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف تقاضای استرداد مهریه می کند.
در نقاط مختلف ایران برخی از اقلام جهیزیه توسط همسر تهیه می شود که در نهایت ممکن است این اقلام در فهرست جهیزیه ذکر شود. در زمان استرداد جهیزیه، اگر شوهر ثابت کند که این اقلام را خودش خریده دیگر زن نمی تواند آن را به عنوان جهاز خود مسترد کند.
نکته بعدی این است که بعد از ازدواج ممکن است لوازم خانگی نو خریداری شود و یا حتی با لوازم قدیمی تعویض شود که در این صورت این لوازم نو جزء جهاز نبوده و زوجه نمی تواند درخواست استرداد آنها را داشته باشد.
نکته بعدی مربوط به مواردی است که طلای عروس با ذکر مقدار یا گرم آن به عنوان جهیزیه در لیست درج شده است. جهاز فقط شامل وسایل معاش می شود و این طلا حتی اگر در فهرست ذکر شده باشد جزء جهیزیه نیست ولی در هر حال متعلق به زوجه و در اختیار اوست.
شیوه اجرای حکم استرداد جهیزیه
استرداد جهیزیه وقتی اتفاق می افتد که زوجین دیگر تمایلی به ادامه زندگی نداشته و در حال جدا شدن باشند. به همین دلیل زوجه که قادر به ادامه زندگی مشترک نبوده با طرح دعوی از زوج خواستار استرداد کل جهیزیه شد. در مواردی نیز ممکن است مرد برای استرداد جهیزیه به زوجه اقامه دعوی کرده و با طرح دعوی به زوجه اعلام کند که قصد استرداد جهاز او را دارد که در این هنگام، در صورت استنکاف زوجه از دریافت آن، دادگاه می تواند برای متولی جهاز را صادر نماید. ضمناً در مراحل طلاق توافقی استرداد با توافق و نظر طرفین صورت می گیرد و اصولاً مشکل خاصی پیش نمی آید.
گاهی ممکن است زوجه نگران از دست دادن جهاز باشد. در این صورت پس از خروج از منزل همسرش، می تواند نسبت به اخذ و ایمن سازی مال اقدام کند.
شرایط استرداد جهیزیه توسط زن
- زن باید مالک اموالی باشد که مدعی استرداد آن ها است.
- این اموال باید در زمان طرح دعوا موجود باشند یعنی فروخته یا نابود نشده باشند.
آیا استرداد جهیزیه پیش از طلاق ممکن است؟
زن مالک جهیزیه و اثاثیه ای است که به منزل شوهر برده، از این رو به عنوان مالک اموال حق خواهد داشت هر تصرفی را که قصد دارد در آن ها داشته باشد. پس پاسخ این سوال مثبت بوده و زن قادر است حتی قبل از طلاق و بروز اختلاف نسبت به خارج کردن اموال خود از منزل شوهر اقدام نماید.
چنانچه شوهر با اعمالی اجازه ندهد که زن جهیزیه خود را از منزل خارج کند، زن می تواند علیه او دادخواست استرداد جهیزیه را طرح کند.
آیا بردن جهیزیه بدون اجازه ی شوهر قانونیست؟
طبق گفته های قبلی زن مالک اسباب و اثاثیه محسوب می شود و قادر است هر دخل و تصرفی را در آن ها داشته باشد، پس برای خارج کردن جهیزیه از منزل شوهر احتیاجی به کسب اجازه ی او نخواهد داشت. اما توجه داشته باشید شوهر پس از آن مدعی گردد که شما مالی از اموال او را از منزل خارج کردید و یا مدعی خواهد شد که اشیاع گرانبهایی که متعلق به ایشان بوده را هم برداشته اید. لازم به ذکر است که مرد هم باید ادعای خود را ثابت کند و به صرف ادعا، حرف او پذیرفته نخواهد شد. به همین ترتیب به منظور جلوگیری از این گونه ادعا ها بهتر است در هنگام بردن جهیزیه به منزل شوهر سیاهه ای تهیه شود و از چند شاهد درخواست کنید آنها را امضاء نمایند. در هنگام خارج کردن اثاث هم حتما صورتجلسه ای تهیه کنید و در آن کلیه اموالی را که با خود خواهید برد قید کنید و به امضاء شاهدان رسانید.
چنانچه که خود شوهر در هنگام خارج کردن اثاث حضور داشته باشد، از او نیز بخواهید که صورتجلسه را امضاء کند. عموما هنگامی که زن جهیزیه خود را به منزل شوهر خواهد برد، لیست اموالی که او با خود آورده، نوشته خواهد شد و در انتهای این لیست از افراد حاضر در مجلس جهاز برون امضاء ضمیمه لیست شده و یا حتی بعضی از اموالی را که عروس آورده با روبان رنگی مشخص خواهند کرد و پس از آن اقدام به تهیه سیاهه خواهند کرد. این لیست سیاهه در زمان استرداد جهیزیه بسیار به کار خواهد آمد.
به ویژه چنانچه خود داماد و خانواده او نیز ذیل آن را امضاء کنند در این شرایط نمی توانند مدعی شوند که این اموال به شما تعلق ندارد.
البته باید دانست که این سیاهه نوعی سند عادی محسوب خواهد شد و بعد ها امکان دارد شوهر مدعی جعلی بودن آن شده یا ادعای انکار و تردید را مطرح کند.
چنانچه شوهر فردا ادعای جعلی بودن سیاهه را داشته باشد، باید آن را ثابت کند و اثبات آن هم از طریق کارشناس خط مقدور خواهد بود.
به منظور جلوگیری از این مشکل هم باید سیاهه را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم کنید که در این صورت یک سند رسمی به حساب آمده و اعتبار یک سند رسمی را به دست می آورد. اما با این حال این امر آنچنان مرسوم نمی باشد.
مطالب مرتبط با استرداد جهیزیه ۲- نصب و عزل قیم
سوالات متداول استرداد جهیزیه
استرداد جهیزیه توسط مرد به چه صورت انجام می شود؟
استرداد جهیزیه توسط مرد معمولاً در مواردی انجام می شود که جهیزیه به عنوان بخشی از دارایی مشترک شناخته نشده و متعلق به زن باشد. مرد می تواند با ارائه مستندات لازم و از طریق دادخواست رسمی اقدام به استرداد جهیزیه نماید.
مفهوم استرداد جهیزیه چیست؟
استرداد جهیزیه به معنای بازگرداندن اقلام و وسایلی است که زن به خانه مشترک آورده است. این امر معمولاً در صورت جدایی یا طلاق انجام می شود و شامل تمامی وسایل و تجهیزاتی است که در لیست جهیزیه زن ذکر شده است.
نحوه تنظیم استشهادیه جهیزیه چگونه است؟
برای تنظیم استشهادیه جهیزیه، زن می تواند از شاهدانی که تحویل جهیزیه را مشاهده کرده اند، استفاده کند. این شاهدان باید استشهادیه ای رسمی تنظیم کرده و آن را به امضای خود و شاهدان دیگر برسانند تا در دادگاه مورد قبول باشد.
آیا مرد می تواند برای استرداد جهیزیه حکم ورود به منزل بگیرد؟
بله، در صورتی که مرد برای استرداد جهیزیه با ممانعت مواجه شود، می تواند از دادگاه حکم ورود به منزل بگیرد. این حکم به او اجازه می دهد که با حضور مأمور قانونی وارد منزل شده و جهیزیه را بازگرداند.
نمونه دادخواست استرداد جهیزیه چگونه است؟
نمونه دادخواست استرداد جهیزیه شامل اطلاعاتی نظیر مشخصات کامل زوجین، لیست اقلام جهیزیه، و مستندات مربوط به مالکیت اقلام می باشد. این دادخواست باید به دادگاه صالح تقدیم شود و تمامی مدارک مرتبط به آن پیوست شود.
چگونه می توان درخواست جهیزیه را به دادگاه ارائه داد؟
برای ارائه درخواست جهیزیه به دادگاه، زن یا مرد باید دادخواستی تنظیم کرده و به دادگاه خانواده تقدیم کنند. این دادخواست باید شامل لیست کامل اقلام جهیزیه و مستندات مالکیت آن ها باشد.
آیا سیاهه جهیزیه بدون امضای زوج اعتبار دارد؟
سیاهه جهیزیه بدون امضای زوج در صورتی اعتبار دارد که بتوان مستندات دیگری نظیر فاکتورها یا استشهادیه شاهدان را ارائه داد. بهتر است سیاهه جهیزیه با امضای هر دو طرف باشد تا از بروز اختلافات جلوگیری شود.
چگونه می توان صورتجلسه جهیزیه عروس را تنظیم کرد؟
برای تنظیم صورتجلسه جهیزیه عروس، باید لیست کاملی از تمامی اقلام تهیه شود و به تأیید و امضای هر دو طرف برسد. این صورتجلسه باید در حضور شاهدان تنظیم شده و نسخه ای از آن به هر دو طرف ارائه شود.
لیست تحویل جهیزیه به داماد شامل چه مواردی است؟
لیست تحویل جهیزیه به داماد شامل تمامی اقلام و وسایلی است که عروس به خانه داماد آورده است. این لیست باید به تفکیک و با جزئیات کامل تهیه شده و به امضای هر دو طرف برسد.
متن تحویل جهیزیه بعد از طلاق چگونه نوشته می شود؟
متن تحویل جهیزیه بعد از طلاق باید شامل اطلاعات کاملی از اقلام تحویل داده شده، تاریخ و محل تحویل، و امضای طرفین باشد. این متن می تواند به صورت رسمی در دفترخانه اسناد رسمی ثبت شود.