تخلیه ملک استیجاری به چه صورت است؟
وقتی ملکی را به شخصی اجاره می دهیم، برای آن مدتی تعیین می شود و مستاجر موظف است در صورت عدم تمدید قرارداد در موعد مقرر خانه را تخلیه کند اما برخی از مستاجران از این کار امتناع می کنند. اینجاست که صاحبخانه چاره ی دیگری ندارد جز آنکه برای تخلیه ملک از مراجع قانونی کمک بگیرد و اقداماتی را انجام دهد.
در حالت کلی مستأجر باید ملک مورد نظر را در تاریخ تعیین شده تخلیه کند و در غیر اینصورت مشمول پرداخت جریمه خواهد شد. حال اگر مستأجری ملک صاحب خانه را در موعد مقرر تخلیه نکند، صاحب خانه ضمن دریافت جریمه، می تواند از ایشان شکایت و در نهایت حکم تخلیه ملک را از دادگاه دریافت کند.
بیشتر بخوانید : اعتراض به تحدید حدود
شرایط لازم جهت دریافت دستور تخلیه ملک
مالک در صورتی می تواند نسبت به دریافت حکم تخلیه ملک استیجاری خود اقدام کند که:
- زمان قانونی اجاره، براساس تاریخ معین شده در اجاره نامه به پایان رسیده باشد.
- از آخرین اجاره ی پرداخت شده توسط مستأجر 3 ماه گذشته باشد.
- اگر مستأجر از ملک مورد نظر استفاده ای مغایر با موارد توافق شده در اجاره نامه داشته باشد.
در صورت بروز هر یک از موارد بالا، مؤجر یا صاحب ملک، می تواند ضمن مراجعه به دفاتر الکترونیک قوه قضاییه و ارائه مدارک مربوطه نسبت به تنظیم دادخواست خود اقدام کند.
بیشتر بخوانید : اثبات مالکیت
مراحل دریافت دستور تخلیه ملک استیجاری
اگر مدت زمان اجاره ملکی به پایان رسد، صاحب ملک می تواند از طریق مراحل زیر دستور تخلیه ملک را بگیرد:
- درخواست صدور حکم تخلیه از شورای حل اختلاف محل.
- از نظر قانونی، دستور تخلیه به منزله دستور بوده و رای قضایی به حساب نمی آید، لذا نیازی به تشریفات قضایی و دادن دادخواست به صورت رسمی و همچنین واریز هزینه نیست بر عکس رویه قضایی که پروسه طولانی دارد.
- پس از ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف، صاحب ملک ضمن مراجعه به شعبه و واریز ودیعه یا پول پیش به حساب دادگاه، درخواست دریافت دستور تخلیه می نماید.
- دستور تخلیه باید حتماً توسط واحد اجرای احکام اجرا شود.
بیشتر بخوانید : وکیل ملکی
برای دریافت حکم تخلیه به چه مدارکی نیاز داریم؟
- اسناد مربوط به مالکیت صاحب ملک (سند یا قولنامه ملک).
- اجاره نامه نوشته شده.
- مدارک شناسایی صاحب ملک
- برگ دادخواست
بیشتر بخوانید : وکیل ثبت برند
مهلت اجرای دستور تخلیه ملک استیجاری
مهلت اجرای دستور تخلیه ملک استیجاری، به سال قرارداد اجاره بستگی دارد.
اگر قرارداد پیش از سال 1376 باشد، تابع قانون سال 1356 است. براساس این قانون، پس از ارائه مدارک ذکر شده و ارائه دادخواست تخلیه ملک، باید روند اداری آن طی شده که ممکن است کمی زمانبر باشد. در صورت معتبر بودن اسناد و شواهد موجود، حکم تخلیه صادر شده و مستأجر طی بازه زمانی معین شده (20 روز) می تواند نسبت به حکم صادره اعتراض نماید.
درصورت عدم تغییر حکم صادره، مستأجر برای تخلیه ملک تنها 10 روز فرصت خواهد داشت. اگر در مدت زمان تعیین شده مستأجر ملک مورد نظر را تخلیه نکند، در این زمان مأمور اجرای احکام این کار را بصورت قهر انجام می دهند.
اگر قرارداد اجاره نامه پس از سال 1376 منعقد شده باشد و قرارداد نوشته شده شرایط لازم برای تنظیم دادخواست تخلیه ملک (مانند پایان مدت قرارداد ذکر شده در اجاره نامه، تعیین تاریخ تخلیه ملک مورد نظر و درج آن در قرارداد اجاره، تنظیم اجاره نامه در بیش از یک نسخه و همچنین توسط دو شاهد معتبر امضا شده باشد) را دارا باشد، خواهان یا صاحب ملک می تواند ضمن مراجعه به مراکز الکترونیک قضایی، به تنظیم دادخواست تخلیه بپردازد.
بیشتر بخوانید : وکیل پیمانکاری
در این حالت اگر صحت مدارک ارائه شده اثبات شود، حکم تخلیه فوری توسط شورای حل اختلاف صادر می گردد. حکم صادره نیز باید ظرف مدت 24 ساعت به مستأجر ابلاغ و رسید دریافت حکم نیز دریافت گردد. مستأجر پس از دریافت حکم تخلیه ظرف مدت 72 ساعت باید ملک مورد نظر را تخلیه کند. در غیر اینصورت، بصورت قهری وسایل مستأجر از ملک مورد نظر تخلیه خواهد شد.
برای بررسی دقیق تر پرونده با بهترین وکیل سهروردی در تماس باشید.
7 پاسخ
با سلام و عرض خسته نباشید در چه صورتی میتونم تو شرایط کرونا مستاجر خودمو بیرون کنم اجاره رو خیلی وقته به دلیل کرونا نمیده
با سلام دوست عزيز این قانون تخلیه املاک مستاجر تغییر کرده است برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید
با سلام اقای عبدالمحمد خدمت شما ایا قوانین کرونا در مورد مدارا کردن با مستاجر جهت تخلیه املاک استیجاری همچنان برقرار است؟
با سلام ممنون میشم قوانین مربوط به تخلیه استیجاری در زمان شیوع کرونا هم تو سایت خوبتون قرار بدید
با سلام حتما
بنده قراره یک چک بابت تخلیه مغازه به صاحب ملکم بدم و یک چک بابت تسویه مالیات و قبوض
صاحب مغازه م میگه در وجه خودش بنویسم ولی ننویسم بابت چی و در سامانه صیادی هم ثبت کنم
در عوض میگه من رسید میدم بهت که خیالت راحت باشه
سلام و روز خوش
سئوالی از خدمتتون دارم ممنون می شم پاسخ بدین.
برای گرفتن حکم تخلیه برای مستاجری که یک ماه از اتمام قراردادش می گذره و حاضر به تخلیه منزل مورد اجاره نیست به کدام مرکز شورای حل اختلاف باید مراجعه کرد. منزل مورد اجاره در خیابان ایرانشهر میدان هفت تیر هست نزدیک ترین مرکز به این مکان کجاست؟