معرفی سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور (اهمیت نقشه های شمیم)
شمیم، مخفف شبکه موقعیت یابی یکپارچه مالکیت ها بوده و عنوان پروژه ای است که در سال 1395 از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با هدف افزایش دقت در نقشه برداری کاداستر از کلیه اراضی و املاک موجود در کشور و صدور سند تفکیکی راه اندازی گردید. منظور از نقشه برداری کاداستر، یک نقشه برداری جامع از کلیه اراضی و املاک کشور همراه با ریزترین جزییات مربوطه از جمله وضعیت شکل هندسی، ارزش مالی، وضعیت مالکیت و وضعیت حقوقی و قانونی آن اراضی و املاک می باشد.
بیشتر بخوانید : کمیسیون ماده 12 [قانون زمین شهری]
به منظور اجرایی ساختن این پروژه، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اقدام به نصب 144 ایستگاه دائم بر روی ساختمان واحد های ثبتی خود در سرتاسر کشور نموده که این ایستگاه ها مرتبا داده های مشاهداتی خود را درمورد املاک اعم از اینکه دارای سند عادی یا رسمی بوده باشد، برای سرور مرکزی سازمان ارسال نموده و سرور مرکزی پس از پردازش اطلاعات و تصحیح آن ها، این اطلاعات را به سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارسال می نماید.
به این ترتیب، در معرفی سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می توان گفت که سامانه شمیم، سامانه ای است که اطلاعات موقعیت دقیق اراضی و حدود املاک کشور توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در آن ثبت گردیده، به نحوی که کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی و برخی از اشخاص دارای مجوز از جمله کارمندان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می توانند با استفاده از این اطلاعات، اقدام به تهیه نقشه های کاداستری با دقت بسیار بالا نمایند.
گروه حقوقی رضا عبدالمحمد در تمامی مسائل حقوقی و نقشه شمیم با بهترین وکلای متخصص شمیم همراه شما خواهد بود.
بیشتر بخوانید : وکیل پیمانکاری تهران
مزایای سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
موارد زیر از جمله مزایای گسترده سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می باشد:
- افزایش دقت در مشخص کردن حدود اراضی و املاک نسبت به یکدیگر و جلوگیری از تضییع حقوق مالکیت افراد بر املاک.
- فراهم کردن اطلاعات دقیق مرتبط با زمین شناسی و استفاده از این اطلاعات توسط سازمان ها و نهادهای دولتی مربوطه در مطالعات مرتبط با حوادث طبیعی از جمله جا به جایی گسل، زلزله وسیل و ساخت سدها و سازه های بزرگ.
- تسریع و افزایش دقت در تهیه نقشه های کاداستر املاک زراعی و روستایی که تداخل مربوط به آن ها در سال های اخیر، بخش بزرگی از پرونده های موجود در سیستم قضایی را تشکیل داده است.ازدیگرمزایای آن ،باعث جلوگیری از تداخل و تعارض املاک می گردد.
- با استفاده از نقشه های شمیم، تثبیت موقعیت ملک در کاداستر دقیق تر و صحیح تر انجام خواهد شد.
- از دیگر مزایای این طرح در زمان بحران این است که اگر به هر دلیلی از جمله سیل، زلزله، جنگ و … حد فاصل و موقعیت مکانی املاک و پلاک های ثبتی به طور کامل از بین برود. در این زمان سامانه شمیم به کمک آمده و می توان از اطلاعات و مختصات دقیق و مطمئن روش فوق دوباره موقعیت درست املاک را احیاء نموده و از هرگونه تضییع حقی جلوگیری شود.
- مهم ترین مزیت سامانه شمیم این است که در صورتی که یک ملک به صورت دقیق نقشه برداری و کد گذاری نشده باشد اجازه ثبت و ورود آن به سیستم را نمی دهد بلکه به طور مرتب اعلام خطا از ورودی داده می دهد. دقت مسطحاتی و ارتفاعی سامانه شمیم معدل ۵ سانتی متر را دارد که این عدد بسیار دقیق و مناسب برای ثبت اسناد و املاک می باشد.
بیشتر بخوانید : پایان کار شهرداری
- نقشه شمیم در حقیقت همان نقشه های یو تی ام است که مختصات آن باید در سیستم شمیم ثبت شود.شمیم به عنوان یک سیستم یکپارچه نقشه برداری برای مشخص کردن محل املاک در نقشه کاداستری شهری شناخته می شود. در این نقشه ها علاوه بر مکان دقیق ملک زوایا و اضلاع و همچنین محیط و مساحت املاک نیز به طورکامل مشخص می گردد.همانطورکه ذکرشد ، دقت این سامانه کمتر از ۵ سانتیمتر بوده، به همین دلیل نقشه های آن از اعتبار بالایی برخوردارند.
ملاحظه : مالکین اراضی کشاورزی ،مزروعی که در پرونده هایشان نقشه های ثبتی موجود است (یا وجود ندارد) حتما اقدام به نقشه برداری مجدد با استفاده از سامانه شمیم( Gpsسه فرکانسه )نمایند.
متعاقب مطلب قبلی در مورد سامانه شمیم ، مجددا تاکید می گردد افرادی که قبلا برای زمین های مزروعی و باغی خود سند رسمی مالکیت تک برگ گرفته اند (یا هنوز سند هایشان دفترچه ای است)، چنانچه نقشه های ثبتی موجود در اداره ثبت، غیر شمیم می باشند، حتما به تهیه این نوع نقشه اقدام نمایند.
شمیم چیست؟
شمیم نام سامانه ای است در سازمان ثبت اسناد و املاک. ضمن تماس با اداره ثبت محل، نام و تلفن نقشه بردار که متخصص این کار است را گرفته و نقشه های جدید را پس از ترسیم با نقشه های قبلی در پرونده ثبتی، تعویض کنید چون دقت این دستگاه ها (جی پی اس.سه فرکانسه) بالاست. توجه داشته باشید هر اندازه در مورد اسناد رسمی مالکیت و حدود اراضی، دقت و محکم کاری کنید، ضرر نخواهید کرد، بالاخص با این سندهای متزلزل مالکیت (مانند مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ اصلاحی قانون ثبت و قانون تعیین تکلیف) که با کوچک ترین ایرادی، برخی قضات حکم ابطال رای هیات مربوطه و سند مالکیت را صادر می کنند.
به علاوه در دعواهای واهی و دروغین افراد متقلب که متاسفانه زیاد هم شده است، زمانی که کارشناسان رسمی برای اجرای دستور دادرس و بررسی تقاضای نامشروع خواهان، به سر ملک می آیند با دیدن این گونه نقشه ها فورا متقاعد می شوند و به نفع شما نظر خواهند داد. لازم به ذکر است که ممکن است با گذشت زمان، تغییرات طبیعی یا غیر طبیعی (مانند تغییر مسیر رودخانه های کوچک توسط متولیان) انجام گیرد و درست نتوان محل ملک را در محیط مجددا پیدا کرد (گم شود).
نکاتی در خصوص تغییر محل جغرافیایی
جالب است بدانید حتی گرگها مسیر رودخانه ها را تغییر می دهند. منظورم از گرگها حیوانات هستند نه انسان های گرگ صفت. این موضوع عجیب را شخصا در تلویزیون شنیدم.
بیشتر بخوانید : وکیل ملکی
کارشناسان ثبتی را دیدم که تلاش می کردند تپه ای به نام تپه موش را در صحرا پیدا کنند. بعدا متوجه شدند این تپه توسط برخی از روستاییان که به دنبال گنج بودند حفاری شده و بخش هایی از آن کنده شده بود و قسمت های با مانده را نیز جهاد سازندگی برای راه سازی برداشته و اصلا اثری از آن الان موجود نمی باشد. این تپه هشتاد سال پیش در نقشه های اداره ثبت بوده و یک شاخص محسوب می شده است. بسیار از میله ها را که اداره ثبت در قدیم در زمین گذاشته بود، مامورین ثبت قادر به یافتن آن ها نشده اند. میله ها نشانه هایی بودند به این شکل که مامورین ثبت در فواصل مختلف زمین، گودال هایی ایجاد می کردند و در آن ها موادی که فاسد نمی شوند و ارزش مادی ندارند (پوست تخم مرغ و خاکستر) می ریختند سپس این میله ها را با فواصل از یکدیگر می نوشتند. با استفاده از دستگاه های پیش رفته نقشه برداری، این قبیل مشکلات بر طرف می شوند.
بیشتر بخوانید : وکیل ثبت برند
ملاحظه: اهمیت نقشه برداری در حقوق ثبت املاک، آن گاه بیشتر احساس می شود که رسیدگی به مغایرت ها و اشتباهات در مراجع اداری و یا رسیدگی به اعتراضات و اختلافات مالکین دو یا چند ملک در مراجع قضایی، موکول به مراجعه به نقشه های ثبتی می شود. در سال های اولیه تصویب و اجرای قانون ثبت، برخی اسناد مالکیت بدون نقشه برداری و قید طول ابعاد و مساحت صادر و در آن ها صرفا به ذکر ابعاد ملک بسنده می شد و اشاره ای به طول اضلاع ملک و مساحت آن نمی گردید. به تعریف حدود و مشخصات این گونه اسناد مالکیت، در اصطلاح عامیانه، حدی به حدی اطلاق می شود که آشکارا اصطلاحی غیر علمی است. این موضوع، نقصی بزرگ به شمار می آید. رویه موصوف که عملا موجبات بسیاری از اختلافات واشتباهات را فراهم می آورد و آثار نامطلوبی در پی داشت،امروزه منسوخ شده است.