آنچه خواهید خوند :

دخالت غیرمجاز در اموال مصادره شده

جرم دخالت غیرمجاز در اموال مصادره شده چیست؟

توقیف مال به این معناست که شخص اختیار تصرف یا توقیف مال و نیز صلاحیت آن را داشته و اجازه استفاده یا تصرف به مالک یا متصرف مال را ندهد. داشتن حقوق توقیف زمانی اتفاق می افتد که شخصی از دادن حقوق یا بدهی خود به دیگری امتناع کند. در این هنگام شخص از دادگاه تقاضای توقیف مال را خواهد کرد.

 

بیشتر بخوانید : پایان کار شهرداری

 

روش های توقیف اموال

توقیف کردن اموال به طور کلی به 2 شکل انجام می شود که تفاوت ان ها در زمان درخواست متقاضی است. این دو روش عبارتند از:

 

  • توقیف تامینی

توقیف تامینی همانطور که از نامش پیداست، توقیف و تصرفی است که برای حفظ اموال در برابر خطر انتقال به دیگری و غیره صورت می گیرد.

 

  • اجرایی (توقیف اجرایی)

توقیف اجرایی معمولا بعد از پایان مهلت اجرای حکم دادگاه یعنی پایان مهلت ده روزه اجراییه انجام می شود. متقاضی از دادگاه تقاضای توقیف اموال بدهکار را خواهد کرد اما این امکان وجود دارد که فرد پس از توقیف، مال را به دیگری بفروشد. در واقع فروش اموال مصادره شده غیرقانونی بوده و فرد مرتکب جرم شده و همچنین مجرم به حساب می آید بطوریکه جرم وی قابل مجازات است. چنانچه با آگاهی در اشیا و اموالی که توسط مراجع ذیصلاح تصرف شده، مرتکب جرم شود و بدون اجازه، دخالت یا تصرف کند که خلاف توقیف باشد و حتی در صورت دخالت یا تصرف مالک اموال باشد. موضوع جرم، اشیا و اموالی است که توقیف شده باشد. اعم از اینکه مال منقول باشد یا غیر منقول و اشیای مشابه همچنین به قرینه ذکر اموال در کنارش اعم از مشمول مالیات یا غیر. اموال باید توسط مقامات ذیصلاح مصادره شود. دوم، تصرف بدون اجازه و ثالثاً، تصرف خلاف توقیف است. اما اگر خلاف نباشد، اگرچه بدون اجازه باشد هم جرم نیست.

 

بیشتر بخوانید : اعتراض ثبتی 

 

مجازات دخالت غیرمجاز در اموال مصادره شده چیست؟

بر اساس قانون مجازات اسلامی، هرکس بدون اذن مراجع ذیصلاح در مال یا اموالی که توقیف شده عمداً دخالت یا تصرفی کند که مغایر با توقیف است، در صورت دخالت یا تصرف به حداقل 3 ماه و حداکثر 1 سال حبس محکوم خواهد شد.

 

بیشتر بخوانید : پایان کار شهرداری

 

آیا جرم دخالت غیرمجاز در مال توقیف شده قابل گذشت است؟

با توجه به مواد 103 و 104 قانون مجازات اسلامی از آنجایی که ذکری از جرم قابل گذشت نباشد، این جرم غیر قابل گذشت محسوب می شود. در جرایم غیر قابل گذشت برای حفظ نظم عمومی، شاکی شکایت عفو می کند که در آغاز تعقیب و پیگرد قانونی قرار گرفتن و محاکمه و اجرای حکم اثری نخواهد داشت.

 

بیشتر بخوانید : اثبات مالکیت

 

رسیدگی به جرم دخالت غیرمجاز در اموال مصادره شده در صلاحیت کدام دادگاه است؟

دادگاه کیفری دو مکان اتفاق جرم صلاحیت رسیدگی را دارند.

 

فروش مال توقیف شده

هنگام در دادگاه فرد به پرداخت مالی محکوم می شود، فرد مدت مشخصی را نسبت به اجرای حکم دادگاه اقدام نماید. در غیر این صورت خواهان یا شاکی می تواند با دستور دادگاه اموال خوانده یا مشتکی عنه را توقیف کند.

لازم به ذکر است که با توجه به اینکه امکان انتقال و فروش اموال پیش از صدور حکم و اجراییه وجود دارد؛ بنابراین شاکی یا خواهان می توانند با استفاده از ثبت دادخواست تامین خواسته نسبت به توقیف اموال خوانده یا مشتکی عنه اقدام نمایند.

در صورت اجرای دستور توقیف اموال توسط دادگاه، صاحب مال اجازه هیچگونه تصرف بدون اذنی در مال مذکور را نخواهد داشت و اگر نسبت به فروش و انتقال مال توقیفی اقدام نماید مرتکب جرم مال توقیف شده، می شود. مجازات این امر نیز برابر با مجازات انتقال مال توقیفی که در قانون مجازات اسلامی آمده خواهد بود.

مجازات فروش مال توقیف شده

همان طور که پیش تر گفتیم فروش مال توقیف شده جرم به حساب می آید و هر جرمی نیز مجازاتی دارد.

در ماده 663 از قانون مجازات اسلامی، مجازات این جرم مانند دیگر جرایم مشخص شده و اگر فرد مرتکب جرم فروش مال توقیف شده شود، با مجازات فروش و انتقال مال توقیفی روبرو می شود.

مجازات جرم فروش مال توقیف شده در ماده 663 از قانون مجازات اسلامی اینگونه بیان شده که هرکس که در اشیا و اموال توقیف شده توسط مقامات ذی صلاح بدون اجازه دخالت یا تصرف نماید که این امر با توقیف منافاتی داشته باشد، حتی اگر متصرف یا داخله کننده مالک آن باشد، به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.

 

نحوه شکایت از جرم فروش مال توقیف شده به چه صورت است؟

یکی از راه های شکایت علیه یک جرم بر اساس مقررات قانون آیین دادرسی کیفری، ثبت شکواییه است. اگر بر علیه شخصی جرمی رخ دهد و ایشان از جرم وارده آسیب دیده و متضرر گردد، می توان با تنظیم شکواییه و ارسال آن به دادگاه موضوع را پیگیری و رسیدگی نمود. در رابطه با جرم فروش مال توقیف شده نیز امکان شکایت شاکی از این جرم وجود دارد بدین صورت که شکواییه جرم فروش مال توقیف شده را ثبت کرده و تقاضای رسیدگی و صدور حکم مجازات این جرم را از دادگاه داشت.

 

مراحل شکایت از جرم فروش مال توقیف شده کدامند؟

  1. برای طرح شکایت علیه این جرم ابتدا باید شکایت نامه یا شکواییه ای با موضوع جرم فروش مال توقیف شده تنظیم کرد.
  2. برای تنظیم شکایت شاکی باید متن شکایت را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برده و از این طریق نسبت به ثبت شکواییه اقدام نماید.
  3. در مرحله بعدی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای رسیدگی و صدور حکم مجازات انتقال مال توقیفی، شکایت جرم فروش مال توقیف شده را ثبت و به دادسرای صالح ارسال می کنند.
  4. پس از طی مراحل ذکر شده، پرونده تشکیل شده سپس نیز وقت رسیدگی توسط دادگاه تعیین و به طرفین این دعوا ابلاغ می گردد.
  5. طرفین دعوا باید در وقت تعیین شده با اسناد و مدارک موجود در دادگاه یا دادسرا حضور پیدا کرده و از خود دفاع نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + چهار =