آنچه خواهید خواند :

خیانت در امانت

خيانت در امانت

خیانت به چه معناست؟

خیانت یعنی پیمان شکنی و عهدشکنی. بنابراین خیانت به کسی اطلاق می شود که در حفظ مال یا هر چیز با ارزشی که به او سپرده شده، کوتاهی کرده، بدون اجازه صاحب مال از آن استفاده می کند، به آن آسیب رسانده و یا کلاً از بین برده.
در قانون مجازات اسلامی خیانت در امانت یکی از جرایم مالی و جرایم علیه مال است.

خوب است بدانید: معمولاً وام با عقد عاریه به عامل داده می شود که به موجب آن یکی از طرفین قرارداد به طرف دیگر اجازه می دهد تا از اموال خود به طور رایگان حفاظت و بهره مند شود. شخصی که عاریه می دهد را معیر و شخصی که می گیرد را مستعیر گویند.

 

گروه حقوقی رضا عبدالمحمد در دعاوی خيانت در امانت با بهترین وکیل کیفری همراه شما خواهد بود.

 

مجازات خیانت در امانت

زمانی که مال غیرمنقول، منقولی یا گواهی هایی مانند چک، سفته، قبض و امثال آن به اجاره یا بدون اجاره به عنوان اجاره، امانت، رهن، وکالت یا هر کار دیگری به کسی داده شده باشد. لذا مبنا بر این گذاشته شده که اشیاء مزبور مسترد یا مصرف شده و اشیائی که آن شخص در اختیار داشته و برای صاحبان یا متصرفان آن به ضرر استفاده کرده، مفقود یا تلف شده باشد به حبس از شش ماه تا سه سال حکم دارد.

 

ارکان خیانت

در امانت هر عملی می بایست دارای سه رکن اصلی باشد تا طبق قانون جرم تلقی شود.
خيانت در امانت تنها به صورت مادی و معنوی نیست و به صورت های دیگر نیز وجود دارد.

 

۱-رکن مادی

عمل های تصرف، از دست دادن، استفاده یا مفقود کردن اموال ناشی از فعل یا ترک فعل. به عبارت دیگر، بین کاری که امین انجام داده و خسارت وارده به مالک باید رابطه سببیت وجود داشته باشد، یعنی فعل یا ترک فعل توسط امین موجب ضرر مالک شده است.

 

۲-رکن معنوی؛ وجود سوء نیت عام یا خاص

  • سوء نیت عمومی: تصرف، استفاده، مفقود و اتلاف مال امانی باید عمداً و عالماً واقع شود.
  • سوء نیت خاص: یعنی انجام این اعمال با اراده و قصد آسیب رساندن به دیگران.

۳-رکن قانونی

عمل انجام شده برای احراز شرایط جرم انگاری خیانت در امانت باید مصداق موارد مندرج در ماده 674 قانون مجازات اسلامی باشد.

مرتکبین جرم خیانت در امانت

استعمال: مصرف مال امانی یا استفاده از آن برای خود.

تصرف: تصرف در اموال امانی.

ضرر: به هر نحوی مال امانی را از بین ببرید.

مفقود کردن: دارایی امانی را مخفی کرده و مالک نمی تواند به آن دسترسی پیدا کند.

 

یکی از پرونده هایی که زمینه خیانت در امانت زیاد اتفاق می افتد

اگر شخصی که با نیت سو استفاده از فرد دیگری که دارای یکسری از ضعف های نفسی مانند هوا و هوس هستند، یک سند و یا نوشته مانند تجاری یا غیر تجاری مانند چک، سفته و هر نوشته ای که فرد بتواند با آن سو استفاده ای از شخص کند را تنظیم نماید، این شخص مجرم بوده و مرتکب خیانت در امانت شده است که به نیت ضرر و زیان فرد قربانی محکوم به جبران خسارت مالی و علاوه بر آن به حبس از 6 ماه تا 2 سال و همچنین پرداخت یک میلیون ریال تا ده میلیون ریال جزای نقدی نیز می باشد.
این نکته نیز قابل ذکر است که در چنین جرمی اگر فرد مجرم نسبت به قربانی، حق ولی بودن و یا قیم داشته است، این مجرم علاوه بر پرداخت خسارت وارده محکوم به گذراندن 3 تا 7 سال حبس نیز می باشد و مجازات او سنگین تر خواهد بود.

سوء استفاده از مهر و امضاء

زمانی که شخصی برگه امضا شده و یا چک سفید امضا خود را به شحص دیگری دهد و فردی که آن ها را گرفته با سو نیت قبلی استفاده کند، این شخص مجرم بوده و مرتکب جرم خیانت در امانت می باشد. با این حال حتی اگر شخص بدون اطلاع صاحب چک، این چک را به طریقی بدست آورده و از آن سو استفاده کند نیز مجرم شناخته شده و طبق قوانین مربوطه مجازات خواهد شد. برای این مجرم از 1 تا 3 سال حبس در نظر گرفته می شود.

 

یک پاسخ
  1. ناشناس گفت:

    سلام‌ کانتینری رو به ترخیص کار تحویل دادیم اما ترخیص و تحویل نمیده میتونیم شکایت خیانت در امانت کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 11 =