دعاوی بورس

همانطور که در مقاله وکیل بورس گفته شدبا گسترش روز افزون تجارت در حوزه داخلی و بین المللی و نوسانات اقتصاد ، بسیاری از مردم تصمیم به ورود به حوزه بورس و فعالیت در بازار سرمایه و بورس را انتخاب نموده اند که در حال حاضر این بازار بسیار حساس و پر اهمیت بخش گسترده ای از سرمایه های اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و اشخاص حقوقی عمومی را در بر گرفته است و نتیجتا اختلافات عظیمی میان فعالان بازار بورس رخ می دهد که این اختلافات با سرمایه اشخاص فعال در این حوزه مرتبط است، لذا میبایست قبل از ورود به حوزه بازار بورس اظلاعات حقوقی و اقتصادی در مورد نحوه ورود به بورس و ثبت نام در کارگزاری و قرارداد با کارگزاری مریوطه و نحوه سرمایه گذاری و اختلافات مالی بدست آورد. در مقاله حاضر به نحوه حل و فصل اختلافات در بازار بورس و اوراق بهادار پرداخته و به بررسی نحوه اقامه دعوی و اعتراض و مراجعه به نهادهای پیش بینی شده در قانون و نحوه اجرای آن پرداخته میشود.
گروه حقوقی رضا عبدالمحمد همراه شما در ضمینه دعاوی بورسیبا مجرب ترین وکلای بورس خواهد بود

حل اختلاف در بازار بورس

اختلافاتمابین فعالان بازار بورس از جمله سهامداران ، کارگزاران، شرکت های سهامی شرکت های سبد گردانی،صندوق سرمایه گذاری و…ابتدا در محاکم عمومی دادگستری مطرح نمی شود بلکه مستند به ماده 36 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در هیات داوری به عنوان یک از طرق حل و فصل اختلافات و مرجع اختصاصی شبه قضایی اجباری صورت می گیرد

دعاوی بورس در چه مکانی اقامه میشود؟؟

دعاوی مرتبط با بازار بورس میبایست ابتدا در کانون ها مطرح گردند تا کانون ها با کدخدامنشی در جهت حصول صلح و سازش میان اعضای خویش یا میان اعضای خود و اشخاص ثالث نهایت سعی و تلاش خود را انجام دهندکه در این خصوص ماده 36 قانون بازار اوراق بهادار تعیین و تکلیف نموده و مقرر می دارد ((اختلافات بین کارگزاران ، بازار گردانان، کارگزار،معامله گردان، مشاوران سرمایه گذاری، ناشران،سرمایه گذاران،و سایر اشخاص ذی ربط ناشی از فعالیت حرفه ای آن ها،در صورت عدم سازش در کانون ها توسط هیات داوری رسیدگی میشود))مطابق ماده مارالذکر که صراحتا نسبت به اختلافات حوزه بورس تعیین تکلیف نموده و ابتدا مراجعه به دادگاه منع شده است و در صورتی که شخص ذیحق ابتدا به دادگاه مراجعه کند
دادگاه اقدام به صدور قرار عدم استماع دعوا را صادر می نماید و دادخواست وی علی رغم پرداخت هزینه دادرسی با توجه به مالی بودن دعوی رد می شود و به دلیل آن که اختلافات بازار بورس تخصصی و فنی بوده و میبابست توسط حقوقدانان و وکلای متخصص و همچنین تسریع در روند رسیدگی و جلوگیری از اطاله دادرسی در محاکم توجیح نمود.نتیجتا ساز و کار حل و فصل اختلافات بازار بوریس در دو بخش کانون ها و داوری بررسی می شود.
دعاوی بورس
شاید سوال شما این باشد که دادگاه ودادسرا چه نقشی در دعاوی بورس دارند کلاهبرداری در بورس در مجموعه جرایمکیفری دسته بندی میشود لذا در صورت نیاز به شکایت فرد متضرر با حضور در دادگاه عمومی محل شکایت کیفری را ترتیب میدهد و یا از طریق کلانتری پیگیری و ثبت شکایت میکند .

دادگاه و دادسرا در دعاوی بورس

دادسرا:
با ثبت شکواییه کلاهبرداری توسط فرد ضرر دیده پرونده به واسطه معاونت ارجاع به شعبه بازپرسی داسرا فرستاده میشود با وصول شکواییه دفتردار ان را ثبت میکند و برای بازپرس پرونده ارسال میشود . بازپرس با برسی پرونده شکایت دستور حضور هر 2 طرف پرونده را در شعبه بازپرسی میدهد در روز رسیدگی هر دو شاکی و متهم در شعبه حضور میابند ولی حضور متهم در صورت فراری بودن ضرورتی ندارد . شاکی شکواییه خود را مجدد به بازپرس اعلام میکند و همچنین متهم دفاعیات خودرا اعلام میکندکه در دادگاه بررسی میشود . در بررسی های اولیه حتی گاهی ممکن است دستور بازداشت موقت نیز تا حکم نهایی صادر شود .
دادگاه:
اگر جرم در دادگاه طرح شود هر دو طرف باید وکیل بگیرند که این امر الزامی است ولی در صورتی که متهم شرایط مالی مناسب نداشته باشد برایش وکیل تسخیری توسط دادگته گرفته میشود . چنانچه شاکی از قرار صادر شده به دادگاه شکایت کند پرونده توسط معاونت ارجاع به شعبه ی دادگاه ارسال میشود در انجا قاضی دادگاه پرونده را بررسی میکند و زمانی را برای رسیدگی با ان تعیین میکند که ان زمان به صورت اختار برای هردو ارسال میشود . در جلسه رسیدگی قاضی با بررسی پرونده و دفاعیات حکم نهایی را صادر میکند .
دعاوی بورس
ابتدای متن در مورد كانون ها صحبت شد نقش کانون ها در دعاوی بورس چیست؟

کانون ها و سازش در دعاوی بورس

كميته سازش كانون كارگزاران بورس و اوراق بهادار مستند به ماده ٣٦ قانون بازار اوراق بهادار جهت حل و فصل تخصصی اختلافات بورسی تشکیل و به اختلافات ناشی از فعالیت حرفه ای اعضا از طریق سازش و کدخدامنشی اقدام می کند.
رجوع به کانون اجباری است و چنانچه اصحاب دعوا بدون طی فرآیند سازش به هیات داوری مرجعه کنند ، دعوا مذکور مسموع نیست و همچنین طبق ماده ۱۵ قانون توسعه ابزارها و‌نهادهای مالی جدید رسیدگی به دعاوی سود سهام نیز در صلاحیت کمیته سازش کانون کارگزاران و سپس هیئت داوری سازمان بورس است. فرآیندسازش در کانون ها بدین شکل است ابتدا دعوادر دبیرخانه مربوطه ثبت و ظرف سه روز موضوع دعوا و مستندات به خوانده ابلاغ می شودو اگر خوانده ظرف مدت مقرر به دعوای مطرح شده پاسخ دهد ، پاسخ ارائه شده توسط دبیرخانه به خواهان ابلاغ می شود و اگر خوانده پاسخی ندهد و یا خارج از مهلت پاسخ دهد پرونده به کمیته سازش ارسال می شود و همچنین در صورت پاسخ خوانده و قبول خواهان میبایست صورت جلسه توافق و سازش خود را در یکی از دفاتر اسناد رسمی منعقد نموده و نسخه ای از آن را به دبیرخانه ارسال نمایند.و اگر خواهان پاسخ خوانده را نپذیرد
دبیرخانه پرونده را به کمیته سازش برای رسیدگی به اختلاف ارسال می نماید.چنانچه فرآیند سازش با تلاش کمیته سازش منتهی به سازش شود،گواهی سازش صادر می شود ، لیکن در صورت حضور طرفین دعوا در جلسه رسیدگی و عدم حصول سازش ،منجر به صدور گواهی عدم سازش می شودو حتی در صورتی که گواهی سازش صادر شود لکن طرف مقابل سازش را اجرا نکند ، به درخواست طرف دیگر گواهی عدم سازش صادر می شود و نکته حائز اهمیت آن است که سازش نامه اصداری سند رسمی محسوب می شود و از مزایای اسناد رسمی و لازم الاجرا از جمله مطالبه از طریق اجراییه ثبت برخوردار میباشد . در حال حاضر در کانون کارگزاران ، مستند به ماده 2 دستورالعمل کمیته سازش ، کمیته سازش عهده داره این امر است.در کانون نهاد های سرمایه گذاری ایران مطابق با ماده 25 اساسنامه کانون ، هیات سازش مشغول به فعالیت است و النهایه در کانون شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت ، هیات سازش فعالیت می کند.کمیته سازش کانون کارگزاران متشکل از سه عضو اصلی و علی البدل از جمله نماینده بورس،نماینده کانون،نماینده سازمان میباشد که مدت فعالیت آن دو سال است.
راه های ارتباطی
⇐09121574297
راه های ارتباطی
⇐09121574297

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *