نکات کاربردی قراردادهای بین المللی تجاری (شش نکته)

آنچه راجب «نکات کاربردی قراردادهای بین المللی تجاری (شش نکته)» قرار است بخوانید :
نکات کاربردی قراردادهای بین المللی تجاری

برای اینکه قراردادهای بین المللی بتوانند از مسائل حقوقی بهره مند باشند لازم از که یک سری نکات در آن ها رعایت شود. با رعایت این نکات اشخاص می تواند آن قراداد را در دادگاه های داخلی و خارجی پی گیری کنند. این روزها با گسترش روابط بین المللی تجاری و اقتصادی، قراردادهای بین المللی بیش از گذشته منعقد می شوند. در بعضی موارد اشخاص حقیقی و حقوقی باید با اشخاص در کشورهای دیگر، اقدام به تنظیم قراردادهای تجاری کنند. در این زمینه لازم است به نکاتی توجه شود تا در آینده مشکلی در اجرای قرارداد به وجود نیاید. ما در این مقاله قصد داریم نکاتی را که در تنظیم قراردادهای بین المللی، اساسی و مهم هستند را بررسی کنیم.

 

مفهوم قرارداد بین المللی

 

آشنایی با قراردادهای بین المللی

بر اساس تعاریف کنوانسیون های بین المللی مختلف، قرارداد بین المللی، قراردادی است که محل انعقاد یا اجرای آن در کشورهای مختلفی باشد . اگر یک قرارداد در یک کشور تنظیم شود و در همان کشور نیز اجرا شود، حتی اگر طرفین آن تابعیت های متفاوتی داشته باشند، آن قرار داد یک قرارداد داخلی به حساب می آید. قراردادهای بین المللی لازم است که حداقل دارای یک عنصر خارجی باشند و در این صورت برای آن یک تعریف حقوقی وجود خواهد داشت.

قراردادهای بین المللی انواع مختلفی دارند و در یک تقسیم بندی کلی به ۳ دسته تقسیم می شوند.

  • قراردادهای بین المللی خدمات.
  • قراردادهای بین المللی فروش که شامل کالا، برند، فناوری و نام تجاری هستند.
  • قراردادهای بین المللی که ترکیبی از خدمات و فروش هستند. به عنوان مثال قراردادهایی که در مورد موضوعات صنعتی و ساخت هستند.

در زمان نوشتن قرارداد برای تنظیم قراردادهای بین المللی، باید به اصول و قواعد نوشتن آن توجه زیادی داشته باشید. جهت انعقاد موفقیت آمیز یک قرارداد بین المللی، لازم است که با یک وکیل تجارت بین الملل که دارای تجربه و مهارت در این زمینه است مشورت کنید تا قرارداد شما به نحو احسن تنظیم بشود. به طور مختصر و مفید برای انجام این کار رعایت نکات و مراحل زیر الزامی است.

نکته اول

نکته اول که در قراردادهای بین المللی تجاری بسیار هائز اهمیت است این است که، انجام قراردادها باید بر اساس قوانینی که بر اساس اختیار و اراده طرفین انتخاب شده است، انجام بگیرد. با توجه به اصول موجود، اجرای قراردادهای بین المللی به اراده طرفین بستگی دارد. همچنین در صورت بروز مشکلات در اجرای قرارداد، نحوه حل آن نیز به توافق و اراده دو طرف آن بستگی دارد.

نکته ای که در اینجا بسیار مهم است دریافت مشاوره از یک وکیل تجارت بین الملل متحصص در زمینه قراردادهای بین المللی تجاری است که می تواند با دانش و مهارت خود به حفاظت از منافع موکل خود بپردازد و مانع از متضرر شدن موکل شود.

نکته دوم: تعیین خواسته ها و اهداف طرفین

قبل از اقدام به هر کاری لازم است که اهداف و خواسته های طرفین قرارداد به صورت واضح مشخص شده باشند. تعیین شدن اهداف و خواسته های افراد و به علاوه چگونگی رسیدن به آن ها سبب می شود که چارچوپ کلی قواعد و قوانین قرارداد مشخص شوند.

نکته سوم: آماده کردن پیش نویس قرارداد

سومین مرحله ای که عمل به آن ضروری است تهیه پیش نویس برای قرارداد بر اساس اهداف مشترک هر دو طرف معامله است. سوالی که در اینجا به وجود می آید این است که در تهیه پیش نویس قرارداد چه موضوعاتی باید مشخص شوند؟ معمولا در چنین مواقعی به تعیین کردن موضوعاتی باید پرداخته شود که در مورد آن مذاکره می شود. با انجام این کار طرفین در روند انعقاد قرارداد کاملا آگاهی دارند و با توجه به آینده موضوع مورد مذاکره، به امضای این پیش نویس اقدام می کنند.

تنظیم قراردادهای بین المللی تجاری در تمام دنیای بسیار رایج و ضروری است. انعقاد قرارداد حرفه ای در روابط پیچیده اقتصادی امروزه، با در نظر گرفتن اوصول و قواعد قراردهای بین المللی تضمین کننده یک معامله خوب و بی دردسر است. در این زمینه کمک گرفتن از یک وکیل تجارت بین الملل می تواند بسیار کارگشا و مفید باشد. یک وکیل باتجربه و بامهارت می تواند با تسلط کامل بر روی تمام مسائل حقوقی، به بهترین نحو اقدام به تنظیم قراردادهای بین المللی تجاری کند تا در آینده اختلافی در این قرارداد به وجود نیاید.

نکته چهارم: مشخص کردن نوع قرارداد بین المللی

نکته چهارمی که باید آن را رعایت کنید، تعیین کردن نوع قرارداد بین المللی است. انجام دادن این کار به صورت دقیق کاملا ضروری است. لازم است که موارد کمی و کیفی کالا و خدمات به طور دقیق مشخص و تعیین شوند. در صورتی که قرارداد در دسته قراردادهای بین المللی خدمات قرار می گیرد، باید محل و نوع ارائه آن خدمات به طور کامل مشخص شوند.

 

نحوه انجام تدوین قرارداد

 

نکته پنجم: چگونگی انجام تدوین قرارداد

در مرحله پنجم باید به تدوین قرارداد پرداخته شود. نحوه انجام تدوین قرارداد بین المللی به شرح زیر است

ذکر مشخصات دقیق طرفین قرارداد

در انعقاد هر قراردادی همواره دو نفر برای تنظیم آن وجود دارند. تعیین و مشخص کردن دقیق این دو طرف جزئی از مسلمات حقوقی است. پس در زمان نوشتن قرارداد ذکر مواردی مثل نام، نشانی و مشخصات کامل طرف ایرانی قرارداد و همچنین نام، نشانی و مشخصات کامل نماینده کشور خارجی بسیار ضروری است. به علاوه نام صادر کننده اعتبارنامه و شماره آن به همراه تاریخ برای امضای قرارداد لازم است. لازم است که این طرف، تمام مدارکی را که گواه بر قانونی بودن جایگاه او دارد و به طور کامل مورد تأیید مراجع ذی صلاح در کشوری که تابع آن است باید به همراه داشته باشد. این مدارک باید از طریق سفارت ایران ارائه شوند.

تعیین مدت زمان قرارداد

نکته دیگر این است که در متن قرارداد باید تاریخ شروع و پایان قرارداد به صورت دقیق و بر اساس موضوع آن مشخص شود. باید طبق مراحل انجام کار، جدول زمان بندی، ضمیمه قرارداد بین المللی شود. به علاوه لازم است که بر اساس نوع قرارداد و تغیبرات احتمالی در آن، شرایط و مدت زمان آن پیش بینی شوند.

مبلغ قرارداد

نکته مهم در قراردادهای بین المللی تجاری، ذکر دقیق تمام مبلغ قرارداد به حروف و عدد و همچنین به تفکیک ریالی و ارزی است. باید بر اساس حجم و نوع کارهای درج شده در قرار داد، مقادیر ریالی و ارزی با توجه به مقررات ارزی هر کشور نوشته شود.

بیشتر بخوانید : تجارت الکترونیک چیست؟

نکته ششم : نگارش دقیق مفاد قرارداد

در هنگام نوشتن قراردادهای بین المللی تجاری، مفاد قرارداد باید تا حد ممکن به صورت شفاف و دقیق نوشته شود و به خوبی هدف طرفین از انعقاد قرارداد مشخص شود. این شفافیت در نوشتن مفاد قرارداد، مانع از بروز اختلافات آینده می شود و در صورت بروز اختلاف، مراجع مربوط به حل اختلاف، بهتر می تواند آن را برطرف کنند. در نگارش مفاد قرارداد باید همه کلمات و عبارات مورد استفاده به صورت کاملا درست و متعارف در جای خود به کار روند.

چنانچه یکی از طرفین در نوشتن قراردادهای بین المللی تجاری از کلمات و جملات مبهم استفاده کند، در ابتدا ممکن است امر ساده و بی خطری به نظر بیاید؛ اما در آینده ممکن است همان جملات خطری برای او و منافع او خطر به وجود آورند. بنابراین داشتن یک وکیل تجارت بین الملل متخصص و متبحر که بر این امور تسلط داشته باشد به شدت پیشنهاد می شود ؛ چراکه می تواند قراردادی تنظیم کند که احتمال کمترین بروز اختلاف در آن وجود دارد و مانع از بین رفتن منافع با متضرر شدن شما می شود.

شما می توانید برای ارتباط و گرفتن مشاوره در زمینه انعقاد قراردادهای بین المللی تجاری از مشاوران و کارشناسان ما با شماره تلفن ۰۹۱۲۱۵۷۴۲۹۷ تماس حاصل کنید.

آیا این مطالب به شما کمک کرد؟

میانگین امتیاز این مقاله 0 / 5. تعداد کسانی که امتیاز داده اند : 0

اولین امتیاز دهنده این مقاله باشید.

دکتر رضا عبدالمحمد
دکتر رضا عبدالمحمد

وکیل پایه یک دادگستری به شماره پروانه ٢٨٣٥٦
عضو اتحادیه بین المللی وکلای دادگستری(IBA)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + دو =