مهریه در طلاق غیابی ؛ تکلیف مهریه در طلاق غیابی چه میشود؟

پرداخت مهریه در طلاق غیابی
آنچه راجب «مهریه در طلاق غیابی ؛ تکلیف مهریه در طلاق غیابی چه میشود؟» قرار است بخوانید :

همانطور که می دانید مهریه در صورت توسط زن قابل مطالبه است و از آنجا که از حقوق قانونی زن می باشد، قانون مرد را موظف به پرداخت آن می نماید. حکم طلاق نیز مانند احکام قضایی دیگر در صورت لزوم بطور غیابی صادر می گردد اما سوالی که ذهن را درگیر می کند این است که پرداخت مهریه در طلاق غیابی به چه صورت خواهد بود؟ این سوالی است که وکیل مهریه می تواند بطور کامل به آن پاسخ دهد. در این مقاله نیز ما بطور کامل پاسخ این سوال را شرح داده ایم.

پرداخت مهریه در طلاق غیابی

نکات مهم مهری در طلاق غیابی که باید بدانید.

  • تکلیف مهریه: مرد موظف به پرداخت کامل مهریه است، حتی در طلاق غیابی.
  • تأثیر غیبت: غیبت یکی از زوجین، حق طرف مقابل برای دریافت مهریه را سلب نمیکند.
  • تعیین تکلیف در حکم: دادگاه در حکم طلاق، به موضوع مهریه نیز رسیدگی میکند.
  • تقسیط مهریه: با اثبات عدم توانایی مالی، مرد می تواند تقاضای قسط بندی مهریه را داشته باشد.
  • نوع مهریه: نوع مهریه (عندالاستطاعه یا عندالمطالبه) در نحوه پرداخت موثر است.
  • ثبت رسمی عقدنامه: سند ازدواج، مدرک اصلی برای اثبات مهریه است.
  • مشاوره حقوقی: برای اطمینان از حفظ حقوق خود در دادگاه، حتما با وکیل مهریه مشورت کنید.
  • سایر حقوق مالی: زن ممکن است حقوق دیگری مانند نفقه معوقه و اجرت المثل داشته باشد.

به طور خلاصه: در طلاق غیابی، زن حق کامل برای دریافت مهریه خود دارد و مرد موظف به پرداخت آن است.

حکم طلاق غیابی به چه صورت صادر می شود؟

در بندهای مختلف از مواد 68 تا 70 از آیین دادرسی آمده است که دادخواست یک شکایت باید به دست شخص متشکی پرونده برسد. به همین منظور نیز دادگاه ابتدا حکم را به آدرس پستی ثبت شده در پرونده شخص ارسال می نماید. در صورت نیاز ابلاغیه را به بستگان درجه یک متشکی اطلاع می دهد.

حال اگر باز هم به هر دلیلی دادخواست شکایت مذکور به دست شخص متشکی نرسد، و یا دادخواست به دست ایشان برسد اما وی در دادگاه حضور پیدا نکند، قاضی در غیاب متشکی حکم مربوطه را صادر می نماید و مدت زمان 20 روز نیز زمان واخواهی برای ایشان در نظر می گیرد تا در صورت نیاز نسبت به حکم اعتراض کنند. در حکم طلاق نیز مانند دیگر احکام قضایی در صورت لزوم و بدون حضور مرد یا زن صادر می گردد. حال می خواهیم در مورد اجرا گذاشتن مهریه و پرداخت مهریه در طلاق غیابی صحبت کنیم.

تکلیف مهریه در درخواست طلاق غیابی از طرف مرد

در قوانین جدید آمده است که وکالت طلاق بطور کامل در اختیار مرد است به همین دلیل نیز اگر دادخواست طلاق از طرف به دادگاه ارائه شود، حتی در صورت غیاب زن نیز پروسه عادی را طی خواهد کرد. و در صورت صدور حکم طلاق غیابی، مدت زمان 20 روز برای واخواهی به زوجه فرصت داده خواهد شد. اما باید در نظر داشت که حقوق مالی زن در طلاق غیابی در نظر گرفته نمی شود و باید بصورت کامل پرداخت گردند. پس از پرداخت مهریه، نفقه و … صیغه طلاق جاری خواهد شد.

درخواست طلاق غیابی از طرف مرد، به هیچ عنوان به معنای سلب حق زن از دریافت مهریه نیست. مرد موظف است تمام مهریه زن را پرداخت کند و دادگاه نیز در حکم طلاق، به این موضوع رسیدگی خواهد کرد. اگر درگیر پرونده های مهریه هستید مقاله های «مواردی که مهریه به زن تعلق نمی گیرد » و «در طلاق چه چیز هایی به زن تعلق می گیرد؟» میتواند اطلاعاتی مفیدی به شما ارائه دهد.

تکلیف مهریه درخواست طلاق غیابی از طرف زن

با ارائه دادخواست طلاق از طرف زن، شرایط مختلفی وجود دارد که طی آن طلاق بصورت غیابی انجام می گردد. این شرایط شامل مفقودالاثر بودن مرد، داشتن حق طلاق توسط زن و یا امتناع از حضور در جلسه دادگاه می باشند. البته شایان ذکر است که در صورتی که زن حق طلاق داشته باشد طلاق توافقی تلقی شده و دیگر غیابی به حساب نمی آید، اما با این وجود نیز نیازی به حضور مرد در دادگاه نمی باشد. حال اگر مرد حاضر به حضور در دادگاه نشود، زن باید از طریق اثبات عسر و حرج به دادگاه منتظر صدور حکم طلاق غیابی از سوی دادگاه باشد. برای اطلاع از شرایط گرفتن حق طلاق توسط زن می توانید با وکیل طلاق خبره مشورت نمایید.

مصادیق عسر حرج شامل موارد زیر می باشند:

  1. مرد بیش از 6 ماه از پرداخت نفقه به همسر خود امتناع ورزد.
  2. مرد بیشتر از 4 سال مفقودالاثر بوده و خبری از ایشان نباشد.

حال اگر شرایط لازم برای طلاق غیابی وجود داشته باشد، دادگاه با وجود غیاب زوج حکم طلاق غیابی را صادر می کند و 20 روز هم زمان واخواهی جهت اعتراض متشکی در نظر می گیرد. پس از گذشت زمان مذکور، حکم طلاق اجرا خواهد شد. در نهایت نیز با سپری شدن عده طلاق غیابی، صیغه طلاق جاری شده و طلاق زوجه بصورت رسمی ثبت خواهد شد.

باید توجه داشت که حتی در صورت ارائه درخواست طلاق از سوی زن، مهریه و دیگر حقوق ایشان محفوظ بوده و باید توسط مرد پرداخت شود. زوجه تنها در شرایطی اعم از بخشیدن مهریه توسط زن بجای دریافت حق طلاق از مرد و … بدون گرفتن مهریه طلاق خواهد گرفت.

مدت زمان طلاق غیابی در هر یک از شرایط بالا متفاوت بوده و نمی توان بصورت واحد، زمان خاصی را برای آن در نظر گرفت.

تقسیط و پرداخت مهریه در طلاق غیابی

شرایط توقیف اموال در طلاق غیابی برای دریافت مهریه

بعد از دادخواست طلاق زن به دادگاه اگر مرد مجهول المکان بوده، و این عدم حضور ایشان برای مدت زمان حداقل 6 ماه باشد، زوجه می تواند تمامی اموال منقول و غیر منقول مرد را توقیف نماید. اینکه اموال چگونه توقیف میشود و چه اموالی قابل توقیف است پیچیدگی های قانونی خاص خود را دارد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله «توقیف اموال بابت مهریه» را مطالعه کنید.

اگر مرد اموالی نداشته یا زن امکان دسترسی به اموال ایشان را نداشته باشد، او می تواند به محض اطلاع از مکان مرد، برای وصول مهریه خود حکم جلب مرد را از دادگاه خواستار شود. و از این طریق خواستار پرداخت مهریه در طلاق غیابی گردد. برای گرفتن حکم جلب مرد می توانید از وکیل مهریه کمک بگیرید. وکیل مهریه میتواند به شما برای گرفتن حکم جلب زوج بابت مهریه راهنمایی های لازم را بدهد یا وکالت پرونده مهریه شمارا عهده بگیرد.

آیا در طلاق غیابی تقسیط مهریه امکان پذیر است؟

اگر دادخواست طلاق از طرف مرد باشد و زن نیز با وجود ارسال ابلاغیه از حضور در دادگاه امتناع ورزد، حکم طلاق غیابی توسط دادگاه صادر می گردد. سپس بعد از پایان مهلت اعتراض به رای طلاق غیابی، مرد می تواند عدم تمکن مالی خود را به دادگاه ثابت کند و دادگاه نیز پیش قسط و میزان اقساط مهریه را تعیین می کند و به این طریق مرد باید مهریه را پرداخت نماید.

آیا خوانده دعوا می تواند برای رای غیابی صادر شده درخواست تشکیل دادگاه تجدید نظر نماید؟

اگر خوانده دعوا در مدت زمان تعیین شده (20 روز) نتواند نسبت به رای غیابی صادره، واخواهی اعتراض خود را ثبت کند، می تواند از محضر دادگاه درخواست تشکیل دادگاه تجدید نظر نماید. البته برای ارائه این درخواست باید شرایط ذیل را دارا باشند:

  • رای غیابی برای احکام غیابی ممکن بوده و برای قرارهای غیابی امکان پذیر نیست.
  • تجدید نظر و اخطاریه بدوی بصورت واقعی ابلاغ نشده باشند.
  • هنگامی که از جانب خوانده هیچگونه دفاعیه کتبی با دادگاه تسلیم نشده باشد.
  • در هیچ یک از جلسات دادرسی بدوی و تجدید نظر، خوانده یا نماینده قانونی او حضور نداشته باشند.

ما در مقاله «گرفتن مهریه از طریق دادگاه» موضوع مطالبه مهریه از طریق دادگاه را مورد بررسی قرار داده ایم.

در چه صورت در طلاق غیابی برای دریافت مهریه از محکوم له تضمین یا تامینی گرفته می شود؟

پس از صدور یا ابلاغ اجراییه طلاق دادگاه اقدام به اخذ تامین یا تضمین می نماید. حال اگر اجراییه ابلاغ واقعی بوده و ابلاغ به شخص خوانده صورت گرفته باشد، دیگر تضمین یا تامینی دریافت نخواهد شد. اما برای تداوم عملیات اجرایی تضمین اخذ می گردد.

کلام آخر

از آنجا که پرداخت مهریه در هر صورت بر گردن مرد است پس پرداخت مهریه در طلاق غیابی نیز باید بطور کامل انجام گردد. ما در این مقاله سعی کردیم تمامی موارد لازم جهت اطلاع از نحوه و روند کار را شرح دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طلاق غیابی می توانید با وکیل مهریه و وکیل طلاق خبره مشورت نمایید.

سوالات متداول درباره مهریه و طلاق غیابی

1. آیا می توان در طلاق غیابی، مهریه را به اموالی خاص مانند ملک یا خودرو تعلق گرفت؟

بله، امکان تعلق گرفتن مهریه به اموال خاص وجود دارد. اما این موضوع نیازمند طی مراحل قانونی و اثبات ارزش دقیق آن اموال است. دادگاه با توجه به شرایط موجود، تصمیم گیری خواهد کرد.

2. اگر مرد پس از صدور حکم طلاق غیابی، اموال خود را منتقل کند، چه اتفاقی می افتد؟

در این صورت، زن می تواند با ارائه دادخواست تقلب در انتقال مال، از دادگاه تقاضای توقیف اموال منتقل شده را داشته باشد. دادگاه با بررسی ادعای زن، تصمیم مناسب را اتخاذ خواهد کرد.

3. آیا مهریه در طلاق غیابی، مشمول مالیات می شود؟

معمولاً مهریه مشمول مالیات مستقیم نمی شود. اما ممکن است در برخی موارد خاص، مالیات بر ارزش افزوده بر روی کالا یا خدماتی که با مهریه خریداری می شود، تعلق گیرد.

4. اگر زن در طول زندگی مشترک، کارهایی خارج از وظایف همسری انجام داده باشد، آیا می تواند علاوه بر مهریه، اجرت المثل نیز مطالبه کند؟

بله، زن می تواند علاوه بر مهریه، اجرت المثل نیز مطالبه کند. به شرط آنکه بتواند ثابت کند که کارهایی خارج از وظایف همسری انجام داده و این کارها منجر به افزایش اموال یا درآمد شوهر شده است.

5. در صورتی که مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، آیا می تواند از زندان معاف شود؟

قانونگذار برای عدم پرداخت مهریه، مجازات حبس تعیین کرده است. اما در صورت اثبات عدم توانایی مالی، ممکن است مجازات حبس به سایر مجازات ها مانند حبس تعزیری یا جزای نقدی تبدیل شود. پیشنهاد میکنیم مقاله «آیا مهریه زندان دارد؟» را مطالعه کنید.

6. اگر زن پس از طلاق غیابی، ازدواج مجدد کند، آیا حق مطالبه مهریه از او سلب می شود؟

خیر، ازدواج مجدد زن، حق او را برای مطالبه مهریه سلب نمی کند. حتی پس از ازدواج مجدد نیز زن می تواند مهریه خود را مطالبه کند. ما در ی مقاله جدا موضوع مهریه در ازدواج مجدد را مورد بررسی قرار داده ایم. در این مقاله شرایط و مراحل گرفتن مهریه در ازدواج مجدد زن یا مرد را به صورت مفصل توضیح داده ایم.

7. در صورتی که طلاق غیابی به دلیل تقصیر زن صادر شده باشد، آیا او همچنان حق مطالبه مهریه دارد؟

بله، تقصیر زن در طلاق، حق او را برای دریافت مهریه سلب نمی کند. مهریه حق مالی زن است و به دلیل تقصیر او در طلاق، ساقط نمی شود.

8. آیا می توان مهریه را به صورت اقساطی پرداخت کرد و چه شرایطی برای این کار لازم است؟

بله، با تقاضای مرد و اثبات عدم توانایی مالی، دادگاه می تواند مهریه را تقسیط کند. شرایط تقسیط مهریه توسط دادگاه تعیین می شود.

9. اگر زن پس از طلاق غیابی، متوجه شود که مهریه او کمتر از آنچه در عقدنامه ذکر شده است، چه باید بکند؟

زن می تواند با طرح دعوی اصلاح سند ازدواج، نسبت به اصلاح اشتباه در عقدنامه اقدام کند. دادگاه با بررسی ادعای زن، تصمیم مناسب را اتخاذ خواهد کرد.

10. در صورت فوت مرد، تکلیف پرداخت مهریه چه می شود؟

در صورت فوت مرد، پرداخت مهریه به عهده ورثه او خواهد بود. ورثه مکلف به پرداخت دیون متوفی از جمله مهریه هستند. البته در مقاله «»

آیا این مطالب به شما کمک کرد؟

میانگین امتیاز این مقاله 0 / 5. تعداد کسانی که امتیاز داده اند : 0

اولین امتیاز دهنده این مقاله باشید.

دکتر رضا عبدالمحمد
دکتر رضا عبدالمحمد

وکیل پایه یک دادگستری به شماره پروانه ٢٨٣٥٦
عضو اتحادیه بین المللی وکلای دادگستری(IBA)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + 11 =