مجازات پدر در صورت قتل عمد فرزند

آنچه راجب «مجازات پدر در صورت قتل عمد فرزند» قرار است بخوانید :

طبق ماده 301 قانون مجازات اسلامی، قصاص در صورتی ثابت می شود که مرتکب پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد؛ بنابراین یکی از شرایط قصاص، فقدان رابطه پدر و فرزندی میان قاتل و مقتول است. مطابق ماده 220 قانون مجازات اسلامی، اگر پدر یا جد پدری فرزند خود را به قتل برساند، قصاص نمی شود و باید دیه کامل به ورثه پرداخت شود.

درصورتی که شریک جرم باشد، نصف دیه کامل را دریافت کنند. در شرایط عادی، مجازات قتل عمد قصاص است. اما مطابق قانون مجازات اسلامی، اگر فرزند توسط پدر خود به قتل عمد برسد، پدر قصاص نمی شود. اما طبق ماده 220 قانون مجازات اسلامی، پدر مکلف به پرداخت دیه به وراث فرزند می شود.

علاوه بر دیه، چنانچه قتل فرزند باعث رعب و وحشت در جامعه شود، محکومیت تعزیری بر پدر اعمال می شود که محکوم به 3 تا 10 سال حبس می شود. این مجازات کشتن فرزند توسط پدر و جد پدری قابل سرایت به مادر و سایر اعضای خانواده نیست و فقط مشمول پدر و جد پدری است. شما میتوانید در مواجهه با همچنین موارد از مشاوره های وکیل قتل استفاده کنید.

مجازات قتل عمد فرزند توسط پدر

 

 

مجازات کشتن فرزند توسط پدر

گاهی قتل فرزند به دستور یا هماهنگی پدر انجام می گیرد، اما عمل قتل را فرد دیگری مرتکب می شود. حسب ماده ۴۳ قانون مجازات اسلامی، شخص قاتل محکوم به قصاص می شود و معاونت پدر و کسانی دیگر درباره قتل فرزند به مدت سه تا ۱۵ سال محکوم به حبس می شوند. طبق این موارد، اگر قاتل فرزند، پدر باشد؛ ولی به همراهی و معاونت فرد دیگر این کار را انجام داده باشد، با توجه به تقاضای ولی دم فرزند، قاتل فرد دیگر را به قصاص محکوم می کنند. اما پدر مقتول همچنان محکوم به پرداخت دیه یا حبس تعزیری می شود.

همچنین، پدر یا مادری که فرزند خود را به صورت تکی یا با همکاری یکدیگر به قتل رسانده باشند، طبق قانون ارث به آنها تعلق نمی گیرد و از دیه ای که بابت قتل ارتکابی به اولیای دم می پردازند، ارث نمی برند. اگر خودشان تنها وارث باشند، دیه به بیت المال تعلق خواهد داشت؛ زیرا مطابق ماده ۸۸۰ قانون مدنی، قتل از موانع ارث است.

درصورتی که چند نفر با مشارکت همدیگر شخصی را به قتل برسانند، همه آنها باید مجازات شوند و به قصاص محکوم می شوند. ولی دم می تواند همه قاتلان را قصاص کرده یا برخی را قصاص کند، ولی در هر صورت هرکدام از قاتلان باید بنا به سهم خود در قتل، دیه شخص مقتول را پرداخت کنند. طبق ماده ۲۲۰ قانون مجازات اسلامی، هرگز پدر قاتل را قصاص نمی کنند و پدر باید دیه را پرداخت کند.

حکم جرم کشتن بچه توسط والدین در قتل شبه عمد و خطای محض

درصورتی که والدین فرزند خود را به صورت شبه عمد یا خطای محض به قتل برسانند، مرتکب باید دیه کامل را به ورثه پرداخت کند. در این موارد، تفاوتی بین پدر و مادر وجود ندارد و هر دو مکلف به پرداخت دیه هستند.

طبق قانون مجازات اسلامی، در قتل شبه عمد، مرتکب باید دیه کامل را به ورثه مقتول بپردازد. همچنین در قتل خطای محض نیز والدین مکلف به پرداخت دیه کامل هستند. در این موارد، ائم از اینکه پدر یا مادر مرتکب قتل شده باشند، مجازات یکسان است و هر دو باید دیه را پرداخت کنند. قانون در این خصوص تفاوتی میان پدر و مادر قائل نشده است.

بنابراین، در صورت کشتن فرزند به صورت شبه عمد یا خطای محض، چه توسط پدر و چه توسط مادر، مرتکب باید دیه کامل را به ورثه پرداخت کند و در این شرایط تفاوتی بین والدین وجود ندارد.

 

مجازات پدر و مادر در قتل فرزند

 

حکم جرم کشتن بچه توسط پدر در قتل عمد

برای بررسی مجازات جرم قتل فرزند توسط پدر در قتل عمد، باید به دو ماده قانونی توجه کرد:

طبق ماده 220 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370، “پدر یا جد پدری که فرزند خود را بکشد، قصاص نمی شود و به پرداخت دیه قتل به ورثه مقتول و تعزیر، محکوم خواهد شد”. همچنین، ماده 612 قانون مجازات اسلامی جدید (بخش تعزیرات) مقرر می دارد: “هرکسی، مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته؛ ولی از قصاص گذشت کرده باشد و یا به هر علت قصاص نشود، درصورتی که اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یابیم تجری مرتکب یا دیگران گردد، دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم می نماید.”

بنابراین، در صورت قتل عمد فرزند توسط پدر، پدر قصاص نخواهد شد، اما باید دیه قتل را به ورثه پرداخت کرده و همچنین به مجازات تعزیری محکوم شود. این مجازات تعزیری نیز بنا به ماده 612 قانون مجازات اسلامی جدید، حبس بین سه تا ده سال خواهد بود.

حکم جرم کشتن بچه توسط مادر در قتل عمد

برخلاف تعیین مجازات کشتن بچه به صورت عمدی توسط پدر و جد پدری، قانون گذار در خصوص مادر ساکت بوده است. این بدین معناست که در صورت قتل فرزند توسط مادر به صورت عمد و با اثبات این امر با کمک ادله اثبات قتل، مادر قصاص خواهد شد.

شایان ذکر است که در صورت محکومیت مادر به قصاص، چنانچه اولیای دم رضایت دهند یا بر پرداخت دیه به جای قصاص مصالحه نمایند، محکوم اعدام نخواهد شد؛ بنابراین، برخلاف پدر یا جد پدری که در صورت قتل عمد فرزند خود، قصاص نمی شوند و تنها به پرداخت دیه و تعزیر محکوم می شوند، در مورد مادر، قانون گذار حکم قصاص را پذیرفته است. مگر اینکه اولیای دم از قصاص گذشت کرده و خواستار دیه باشند.

درخصوص مشاوره از وکلای مجرب می توانید با شماره ۰۹۱۲۱۵۷۴۲۹۷ تماس بگیرید.

سوالات متداول در مورد مجازات پدر در صورت قتل عمد فرزند

حکم قتل پدر چیست؟

حکم قتل پدر بستگی به شرایط وقوع جرم دارد. اگر قتل عمد باشد، طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران، مجازات آن قصاص نفس است، مگر در مواردی که رضایت شاکی جلب شود.

حکم قتل پدر توسط پسر چیست؟

در صورتی که پسری پدر خود را به قتل برساند، طبق قانون مجازات اسلامی، این عمل قتل عمد محسوب شده و مجازات آن قصاص نفس است. در صورتی که اولیای دم رضایت دهند، مجازات به دیه و حبس تغییر می یابد.

حکم قتل فرزند توسط پدر چیست؟

طبق قانون مجازات اسلامی، اگر پدری فرزند خود را به قتل برساند، قصاص نفس اجرا نمی شود و به جای آن، مجازات حبس و پرداخت دیه تعیین می شود. این استثنا بر اساس فقه اسلامی تعیین شده است.

دیه قاتل به چه کسانی تعلق می گیرد؟

دیه قاتل در مواردی که قصاص اجرا نشود و به دیه تبدیل شود، به اولیای دم مقتول تعلق می گیرد. اولیای دم می توانند شامل والدین، فرزندان و سایر ورثه مقتول باشند.

متن قتل عمد چیست؟

قتل عمد عبارت است از عملی که با قصد و نیت قبلی و با آگاهی کامل به انجام برسد و منجر به مرگ شخصی شود. در قانون مجازات اسلامی، قتل عمد یکی از شدیدترین جرائم محسوب شده و مجازات آن قصاص نفس است.

مجازات قاتل در صورت رضایت شاکی چیست؟

اگر شاکی یا اولیای دم مقتول رضایت دهند، مجازات قاتل از قصاص به دیه و حبس تبدیل می شود. مقدار دیه و مدت حبس بر اساس قوانین و مقررات تعیین می شود.

مجازات قاتل ۱۷ ساله چیست؟

در صورتی که قاتل کمتر از ۱۸ سال سن داشته باشد، مجازات او طبق قانون مجازات اسلامی ویژه نوجوانان تعیین می شود. معمولاً این مجازات شامل حبس در کانون اصلاح و تربیت و پرداخت دیه است.

حکم کشتن فرزند چیست؟

حکم کشتن فرزند در صورتی که توسط پدر انجام شود، قصاص ندارد و مجازات حبس و دیه تعیین می شود. اما اگر مادر یا شخص دیگری فرزند را به قتل برساند، مجازات آن قصاص نفس است.

کشتن قاتل توسط پدر مقتول چه حکمی دارد؟

اگر پدری قاتل فرزند خود را به قتل برساند، این عمل نیز قتل عمد محسوب شده و مشمول مجازات قصاص نفس خواهد بود، مگر اینکه رضایت اولیای دم جلب شود.

کشتن پدر ظالم چه حکمی دارد؟

کشتن پدر ظالم نیز قتل عمد محسوب شده و مشمول مجازات قصاص نفس است. هیچ توجیه قانونی برای قتل پدر به دلیل ظلم وجود ندارد و چنین عملی تحت تعقیب قانونی قرار می گیرد.

آیا این مطالب به شما کمک کرد؟

میانگین امتیاز این مقاله 0 / 5. تعداد کسانی که امتیاز داده اند : 0

اولین امتیاز دهنده این مقاله باشید.

دکتر رضا عبدالمحمد
دکتر رضا عبدالمحمد

وکیل پایه یک دادگستری به شماره پروانه ٢٨٣٥٦
عضو اتحادیه بین المللی وکلای دادگستری(IBA)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + 7 =