شرایط مهریه برای زن و مرد بعد از ازدواج مجدد چگونه است؟ همراه با ۱۰ سوال متداول

آنچه راجب «شرایط مهریه برای زن و مرد بعد از ازدواج مجدد چگونه است؟ همراه با ۱۰ سوال متداول» قرار است بخوانید :
گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد

در این مقاله از سایت دکتر عبدالمحمد به موضوع شرایط و قوانین مهریه در ازدواج های مجدد (چه از سمت زن یا مرد) پرداخته ایم و حالت های ممکن را بررسی کرده ایم. اول در مورد انواع مهریه و شرایط پرداخت آنها نکاتی را بیان کرده ایم، در ادامه به بررسی شرایط مهریه در ازدواج مجدد مرد و زن پرداخته ایم. سپس مواردی که مرتبط به نحوه گرفتن مهریه و شرایط عدم تعلق مهریه به خانم اشاره کرده ایم. در آخر هم ۱۰ سوال متداول شامل نحوه پرداخت مهریه، قطع شدن مهریه در صورت ازدواج مجدد و غیره صحبت کرده ایم.

مهریه یکی از حقوق مالی زن است که مرد نیز ملزم به پرداخت آن می باشد. از آنجا که به موجب عقد نکاح مالکیت مهریه به زوجه تعلق می گیرد؛ بنابراین هر زمان که زن بخواهد می تواند مهریه خود را درخواست نماید. حال اگر پرداخت مهریه به صورت اقساطی باشد، زوج و زوجه هر کدام می توانند مجدد ازدواج کنند. در این زمان اولین سوالی که ذهن افراد را درگیر می کند این است که آیا در صورت ازدواج مجدد باقی مهریه قابل دریافت است یا خیر؟

باید گفت که بله مهریه در هر صورت بر قوت خود باقی می ماند و زوجه می تواند آن را دریافت نماید. گروه حقوقی دکتر رضا عبدالمحمد که وکیل مهریه خبر و متخصص است، آماده ارائه انواع مشاوره در زمینه گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد به شما عزیزان می باشد.

انواع مهریه و شرایط پرداخت آن

همان طور که پیش تر گفتیم مهریه مالی است که به هنگام عقد و برای زوجه زوجه تعیین شده و در سند ازدواج نیز درج می شود. مال تعیین شده از ابتدای ازدواج متعلق به زن بوده و پرداخت آن نیز بر ذمه مرد خواهد بود. مهریه انواع مختلفی دارد که شرایط پرداخت هر کدام متفاوت خواهد بود. از نظر استطاعت مهریه به دو دسته عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می شود.

مهریه عندالمطالبه مهریه ای است که در هر زمان در صورت مطالبه مرد موظف به پرداخت آن می باشد. در مورد مهریه عندالاستطاعه نیز باید گفت که به هنگام مطالبه توسط زن، مرد تنها در صورت تمکن مالی کافی باید آن را پرداخت نماید.

در رابطه با تعیین مهریه نیز در ماده 1082 از قانون مدنی آمده است که سقف مشخصی برای مهریه در نظر گرفته نشده پس به هر میزان قابل تعیین است. لازم به ذکر است مهریه می تواند هر نوع مال منقول یا غیر منقول باشد.

 

مراحل گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد

تکلیف مهریه پس از ازدواج مجدد مرد

شاید بپرسید مهریه همسر سابق (گرفتن مهریه پس از فوت همسر )در صورت ازدواج مجدد مرد چه خواهد شد؟ آیا در صورت ازدواج مجدد مرد مهریه همسر سابق قابل مطالبه است؟ باید گفت بله، طبق قانون ازدواج مجدد مرد تاثیری در مهریه و میزان آن نخواهد داشت زیرا مهریه متعلق به زن بوده و هر زمان که بخواهد می تواند نسبت به مطالبه و دریافت آن اقدام کند. در این رابطه نیز در ماده 1082 از قانون مدنی ایران آمده است که زن به موجب انعقاد عقد مالک مهریه شده و می تواند هرگونه دخل و تصرفی در آن داشته باشد؛ بنابراین تحت هیچ شرایطی مهریه ایشان کاهش (موارد قانونی افزایش یا کاهش مهریه بعد از عقد) نخواهد یافت.

بیشتر بخوانید : تامین خواسته در مهریه چیست؟

مهریه در صورت ازدواج مجدد زن

مهریه حق مالی زن است که در هر صورت پرداخت آن بر ذمه مرد می باشد. پس از جاری شدن خطبه عقد زن مالک مهریه شده و هر زمان که بخواهد می تواند مهریه خود را مطالبه نماید؛ بنابراین مطالبه و وصول مهریه منوط به زمان طلاق نیست. در ماده 29 از قانون حمایت از خانواده آمده است که در طلاق از هر نوعی که باشد (طلاق توافقی یا یکطرفه) دادگاه ملزم به تعیین تکلیف در مورد مهریه در دادنامه می باشد. حال اگر پس از طلاق مهریه به صورت قسطی پرداخت گردد، این مسئله مانع از ازدواج مجدد زن نخواهد بود.

برای مثال اگر به هنگام طلاق زوجین توافق کنند که مقداری از مهریه به صورت نقدی و مقداری نیز به صورت اقساطی طی هر ماه پرداخت شود، پس از ثبت طلاق و پایان ایام عده، زوجه می تواند مجددا ازدواج کند و این امر مانعی برای دریافت اقساط مهریه ازدواج اول ایشان نیست. حال اگر ازدواج دوم نیز به طلاق ختم شود، زوجه می تواند مهریه خود را دریافت کند. یعنی مهریه هر دو ازدواج خود را حتی در صورت همزمانی دریافت نماید. 

راهنمای گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد

گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد با حالت عادی تفاوتی ندارد؛ بنابراین برای گرفتن مهریه می توان به دو شیوه اجرای ثبت اسناد و دادگاه اقدام نمود که به شرح ذیل می باشند. البته توصیه میکنیم که موارد فریب مهریه را مطالعه کنید تا در ادامه پروسه با مشکلات قانونی روبرو نباشید.

مراحل گرفتن مهریه از طریق دادگاه

برای گرفتن مهریه از طریق داداگاه ابتدا زوجه یا وکیل مهریه ایشان باید به دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی قضایی مراجعه کرده و ضمن پرداخت هزینه دادرسی و ثبت دادخواست، دادخواست خود را ثبت نماید. پس از ثبت دادخواست مطالبه مهریه، این دادخواست به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد. برای ثبت این دادخواست مدارک زیر نیاز است:

  • اصل شناسنامه و کارت ملی
  • اصل سند ازدواج
  • کارت ملی شوهر
نحوه گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد

مراحل گرفتن مهریه از طریق اجرای ثبت اسناد

گرفتن و وصول مهریه از طریق اجرای ثبت اسناد و املاک به این  صورت است که ابتدا زوجه یا وکیل ایشان باید به دفتر ازدواجی که در ان عقد جاری شده مراجعه کرده و دادخواست خود مبنی بر دریافت مهریه از شوهر را ثبت کند. سپس دفترخانه برگه اجرایبه مهریه را صادر کرده و به زوج ابلاغ می کند. سپس از این طریق زن می تواند مهریه خود را از مرد دریافت کند.

برای ثبت این دادخواست به مدارک زیر نیاز است:

  • اصل شناسنامه و کارت ملی
  • اصل سند ازدواج

بیشتر بخوانید : نفقه محجور چیست؟ و پرداخت آن بر عهده چه کسی است؟

در چه مواردی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟

اگر طلاق به دلیل پنهان کردن عیوب از یکدیگر مانند تدلیس در ازدواج و … باشد، مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت. در واقع اگر فسخ نکاح یا بطلان نکاح اتفاق افتد زوجه نمی تواند نسبت به دریافت مهریه اقدام نماید. در حالت بعدی اگر زن و مرد پیش از جاری شدن خطبه عقد مهریه ای تعیین نکرده باشند، و یکی از آن ها نیز قبل از انجام رابطه زناشویی فوت کند، دیگر مهریه ای به زن تعلق نمی گیرد. اما اگر پس از ازدواج و انجام رابطه زناشویی یکی از زوجین فوت کند، ورثه می توانند نسبت به مطالبه و وصول مهریه زوجه اقدام نمایند.

یکی از موارد متداول در مورد مهریه زن پرسیده میشود این است که «مهریه دختر باکره چگونه محاسبه میشود؟» در جواب این سوال به صورت مختصر میتوانیم بگوییم،در صورت باکره بودن زوجه نیز تنها نصف مهریه به ایشان تعلق می گیرد.

آنچه در مقاله راهنمای گام به گام گرفتن مهریه پس از ازدواج مجدد خواندیم:

پرداخت مهریه بر ذمه مرد می باشد و مرد در هر شرایطی باید آن را پرداخت کند. برخی گمان می کنند که گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد امکان پذیر نیست. در صورتی که در این حالت نیز مهریه بر قوت خود باقی مانده و مرد باید آن را بپردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه می توانید با گروه حقوقی وکیل رضا عبدالمحمد مشورت نمایید.

سوالات متداول راهنمای گام به گام گرفتن مهریه پس از ازدواج مجدد

1-پرداخت مهریه بعد از ازدواج مجدد مرد چگونه است؟

پرداخت مهریه پس از ازدواج مجدد مرد تغییری نمی کند و مرد همچنان موظف به پرداخت مهریه زن اول است. ازدواج مجدد مرد تأثیری بر تعهدات مالی او نسبت به زن اول ندارد و او باید طبق قانون مهریه را پرداخت کند.

2-تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد مرد چیست؟

تکلیف پرداخت مهریه پس از ازدواج مجدد مرد همچنان بر عهده مرد است. مرد باید مهریه زن اول را مطابق با شرایط تعیین شده در عقدنامه پرداخت کند. ازدواج مجدد مرد تأثیری بر این تعهد ندارد.

3-آیا با ازدواج مجدد مهریه قطع می شود؟

خیر، ازدواج مجدد هیچ تأثیری بر تعهد پرداخت مهریه ندارد و مرد باید مهریه زن اول را طبق قانون پرداخت کند. مهریه یک حق قانونی برای زن است و با ازدواج مجدد مرد قابل حذف نیست.

4-آیا بعد از ازدواج مجدد مهریه تعلق می گیرد؟

بله، بعد از ازدواج مجدد نیز مهریه تعلق می گیرد و مرد موظف به پرداخت مهریه زن اول است. این تعهد قانونی با ازدواج مجدد تغییر نمی کند و مرد باید آن را رعایت کند.

5-مهریه زن بعد از ازدواج مجدد زن چگونه است؟

اگر زنی بعد از طلاق ازدواج مجدد کند، حق دریافت مهریه از شوهر قبلی را دارد، مگر اینکه مهریه اش را بخشیده باشد یا توافق دیگری صورت گرفته باشد. ازدواج مجدد زن تأثیری بر حق قانونی او در دریافت مهریه ندارد.

6-پرداخت مهریه بعد از ازدواج مجدد زن چگونه است؟

پرداخت مهریه پس از ازدواج مجدد زن همچنان بر عهده شوهر قبلی است. مرد موظف به پرداخت مهریه زن اول خود می باشد و ازدواج مجدد زن تغییری در این تعهد ایجاد نمی کند.

7-آیا ازدواج مجدد زن تأثیری بر مهریه او دارد؟

خیر، ازدواج مجدد زن تأثیری بر حق او در دریافت مهریه ندارد و شوهر قبلی باید مهریه تعیین شده را پرداخت کند. این حق قانونی زن با ازدواج مجددش قابل حذف نیست.

8-آیا ازدواج مجدد تأثیری بر مهریه دارد؟

تجدید فراش یا ازدواج مجدد هیچ تأثیری بر تعهدات مالی مرتبط با مهریه ندارد. مهریه همچنان یک حق قانونی برای زن است و باید پرداخت شود.

9-چگونه می توان بعد از ازدواج مجدد مهریه را مطالبه کرد؟

برای مطالبه مهریه پس از ازدواج مجدد، زن می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کند و با ارائه مدارک مربوط به عقدنامه و سایر اسناد مرتبط، درخواست خود را ثبت نماید. دادگاه پس از بررسی مدارک و مستندات، حکم لازم را صادر خواهد کرد.

10-حقوق زن در دریافت مهریه بعد از ازدواج مجدد چیست؟

حقوق زن در دریافت مهریه بعد از ازدواج مجدد شامل حق قانونی او در دریافت مهریه تعیین شده در عقدنامه از شوهر قبلی است. ازدواج مجدد زن تأثیری بر این حق ندارد و او می تواند با مراجعه به مراجع قضایی، حق خود را مطالبه کند.

آیا این مطالب به شما کمک کرد؟

میانگین امتیاز این مقاله 4.7 / 5. تعداد کسانی که امتیاز داده اند : 60

اولین امتیاز دهنده این مقاله باشید.

دکتر رضا عبدالمحمد
دکتر رضا عبدالمحمد

وکیل پایه یک دادگستری به شماره پروانه ٢٨٣٥٦
عضو اتحادیه بین المللی وکلای دادگستری(IBA)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − هفت =