مهریه از حقوق قانونی زن است که مرد نیز ملزم به پرداخت آن می باشد. بسیاری از مردان به هنگام تعیین مهریه به اینکه چگونه باید این مهریه را بپردازند توجهی نمی کنند و بدون فکر مبلغی را به عنوان مهریه در نظر می گیرند. سپس زمانی که زن مهریه خود را به اجرا می گذارد تازه به عمق فاجعه پی می برند. حال در این زمان به فکر راه های فرار از دین مهریه می افتند. ما در این مقاله روش های فرار از پرداخت مهریه و روش های جلوگیری از آن را مفصلاً شرح می دهیم.
گروه حقوقی دکتر رضا عبدالمحمد آماده ارائه مشاوره در زمینه دعاوی مهریه و فرار از دین مهریه و موراد مرتبط با وکیل مهریه به شما عزیزان می باشد.
مهریه و انواع مهریه
مهریه پیش از جاری شدن خطبه عقد تعیین شده و به هنگام عقد نیز در سند ازدواج قید می گردد. ازآنجاکه مهریه حق مالی قانونی زن است، مرد نیز موظف به پرداخت آن در زمان مطالبه مهریه توسط زن می باشد. مهریه انواع مختلفی دارد که در مقاله انواع مهریه و روش پرداخت آن ها به طور مفصل در موردشان صحبت کردیم. در این جا به اختصار انواع مهریه را شرح می دهیم. انواع مهریه عبارت اند از:
- مهرالمسمی
- مهرالمثل
- مهرالمتعه
- مهرالسنه
- مهریه عندالاستطاعه
اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، آیا راهی برای فرار از پرداخت مهریه وجود دارد؟
پاسخ این سؤال بله است. البته باید گفت که بهترین راه فرار از دین مهریه نیز زمانی است که درخواست طلاق از طرف خانم باشد. این اتفاق زمانی می افتد که زن بدون دلایل و مدارک محکمه پسندی اقدام به طلاق می کند. در این حالت زن باید تصمیم بگیرد که مهریه خود را دریافت کند یا که مهریه اش را در ازای طلاق دادن مرد ببخشد.
بیشتر بخوانید : حق ثبت مهریه چیست، قانون 1402
راه های فرار از پرداخت مهریه
برای فرار از پرداخت مهریه روش های متفاوتی وجود دارد. البته لازم به ذکر است که مهریه حق قانونی زن بوده و مرد باید آن را پرداخت نماید. فرار از دین مهریه کار انسانی نبوده و در صورت اثبات این امر در دادگاه مجازات و حبس تعزیری در پی دارد. راهکارهای فرار از پرداخت مهریه عبارت اند از:
۱. واگذاری اموال به نزدیکان
یکی از مهم ترین راه های فرار از دین مهریه، انجام معامله صوری با نزدیکان است. به این صورت که به هنگام بروز مشکلات بین زوجین، زوج اقدام به انتقال اموال خود به دیگری می نماید. اغلب این انتقال اموال به نزدیکان و اقوام درجه یک زوج اتفاق می افتد. واگذاری اموال از طریق استعلام از اداره ثبت اسناد مشخص می شود.
بیشتر بخوانید : شرایط و قوانین مهریه در ازدواج موقت چیست
۲. اعسار از پرداخت مهریه
برخی بر این باورند که در صورت اثبات اعسار مرد در پرداخت مهریه، دیگر مرد نباید مهریه زوجه را پرداخت نماید. به همین دلیل نیز بدون فکر به هنگام تعیین مهریه، مهریه بالایی را در نظر می گیرند. ای در حالی است که حتی با اثبات اعسار از پرداخت مهریه، دادگاه مهریه را قسط بندی کرده و به صورت قسطی و ماهانه باید پرداخت گردد.
بیشتر بخوانید : چه تعداد سکه مهر کنیم؟
۳. بخشیدن مهریه توسط زن
گاهی به هنگام طلاق، زن تحت شرایطی مجبور به بخشیدن مهریه خود می شود. در این حالت مرد با طلاق دادن زن، می تواند هیچ گونه مهریه ای به ایشان نپردازد.
بیشتر بخوانید : وکیل متخصص برای گرفتن مهریه در طلاق غیابی
آیا فرار از دین مهریه عاقلانه است؟
برای تشخیص عاقلانه بودن یا نبودن فرار از دین مهریه باید گفت که اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را دارد، بهترین کار پرداخت مهریه است و فرار از پرداخت مهریه عاقلانه نیست. زیرا مهریه حق قانونی زن است که در قانون و شرع توصیه به پرداخت آن شده است. راه های زیادی برای اثبات فرار از دین مهریه وجود دارد و زوجه با بهره گیری از وکیل مهریه خبره می تواند به راحتی فرار از پرداخت مهریه را اثبات نماید.
بیشتر بخوانید : چگونه مهریه را اجرا بگذاریم؟ قوانین و شرایط به اجرا گذاشتن مهریه
پیامدهای حقوقی فرار از پرداخت مهریه!
همان طور که می دانید روش های زیادی برای فرار از دین مهریه وجود دارد که برخی مردان برای نپرداختن مهریه همسر خود از این روش ها استفاده می کنند. اما باید دانست که در صورت اثبات فرار از دین مهریه در دادگاه، پرداخت جزای نقدی و حبس تعزیری درجه شش در انتظار مرد خواهد بود. جزای نقدی فرار از پرداخت مهریه برابر با نصف اموال مرد است؛ بنابراین درصورتی که دادگاه تشخیص فرار از دین مهریه دهد، حکم جزای نقدی و حبس تعزیری صادر می نماید. در این گونه پرونده ها بهتر است با وکیل مهریه مجرب مشورت نمایید.
روش های اثبات فرار از پرداخت مهریه
حال اگر فرار از پرداخت مهریه صورت گیرد، چگونه باید آن را اثبات نمود؟ برای اثبات فرار از پرداخت مهریه روش هایی وجود دارد که شامل موارد ذیل می باشند:
- زوجه باید صوری بودن معامله را اثبات نماید. درواقع باید ثابت کند که معامله انجام شده با شخص ثالث به قصد عدم تأدیه مهریه و فرار از پرداخت مهریه صورت گرفته است.
- اگر خریدار از قصد واقعی فروشنده (زوج) برای فرار از مهریه مطلع باشد و در دادگاه نیز این امر اثبات گردد، خریدار نیز شریک جرم محسوب می شود.
- اگر در معامله صورت گرفته بین خریدار و فروشنده، انتقال وجهی به عنوان ثمن معامله انجام نگرفته باشد، سوءنیت آن ها برای دادگاه محرز می باشد.
- زوجه باید مهریه تعیین شده در سند ازدواج را مسلم و مشخص نماید.
بیشتر بخوانید : مدارک لازم برای بخشیدن مهریه
مرجع رسیدگی به بهترین راه فرار از پرداخت مهریه کدام است؟
برای رسیدگی به بهترین راه فرار از پرداخت مهریه، باید شکایت خود را به دادسرای عمومی محل وقوع جرم تقدیم نمایید. منظور از محل وقوع جرم، محلی است که معامله به قصد فرار از دین در آن جا صورت گرفته است. در سال ۹۸ رأی وحدت رویه ای برای این گونه معاملات صادر نمود که بر اساس آن انتقال اموال به دیگری توسط مدیون، قبل از محکومیت قطعی به پرداخت دین، به قصد فرار از دین نبوده و جرم انتقال مال صورت نمی گیرد؛ بنابراین تا قبل از صدور حکم دادگاه مبنی بر پرداخت دین، جرم معامله به قصد فرار از دین صورت نخواهد نگرفت.
بیشتر بخوانید : شرایط پرداخت مهریه در طلاق غیابی
آنچه در راه های فرار از دین مهریه و روش های جلوگیری از آن خواندیم:
راه های زیادی برای فرار از پرداخت مهریه وجود دارد که بسیاری از مردان از آن ها استفاده می کنند. باید بدانید که بهره گیری از روش های فرار از دین مهریه عاقلانه و انسانی نبوده و در صورت اثبات این امر در دادگاه جزای نقدی و حبس تعزیری درجه شش را به دنبال دارد. ما در این مقاله بهترین راه فرار از پرداخت مهریه را شرح دادیم؛ اما توصیه گروه حقوقی دکتر رضا عبدالمحمد به شما این است که به هیچ عنوان از آن ها استفاده ننمایید.
سؤالات متداول
روش های فرار از دین مهریه را نام ببرید.
انجام معامله صوری، اعسار از پرداخت مهریه و بخشیدن مهریه توسط زن.
بیشتر بخوانید : نحوه توقیف خودرو برای مهریه در سال 1402
در دادخواست طلاق از طرف زن چگونه می توان مهریه را نپرداخت؟
در صورت ارائه دادخواست طلاق از طرف زن، معمولاً زن مهریه خود را می بخشد و در عوض مرد نیز به طلاق رضایت می دهد.
بیشتر بخوانید : تقسیط مهریه برای مرد بیکار
پیامدهای حقوقی فرار از دین مهریه کدام اند؟
در صورت اثبات این امر در دادگاه، جزای نقدی و حبس تعزیری را به دنبال دارد.
آیا این مطالب به شما کمک کرد؟
میانگین امتیاز این مقاله 0 / 5. تعداد کسانی که امتیاز داده اند : 0
اولین امتیاز دهنده این مقاله باشید.