مهمترین حقوق مالی زن در ازدواج مهریه است که بر اساس قانون مدنی با جاریشدن خطبه عقد، زن مالک مهریه میشود؛ بنابراین هر زمان که بخواهد میتواند مهریه خود را مطالبه نماید و مرد نیز ملزم به پرداخت آن میباشد. مطالبه و پرداخت مهریه در هر زمان ممکن است رخ دهد؛ اما معمولاً با وقوع اختلافات میان زوجین پررنگتر میشود. شاید بپرسید روش های مطالبه مهریه کدامند؟
باید گفت که شرایط و روشهای مختلفی برای مطالبه مهریه وجود دارد و یکی از آنها مطالبه مهریه از طریق دادگاه است. ما در این مقاله به طور کامل مطالبه مهریه از طریق دادگاه را شرح دادیم. اگر سوال یا ابهامی دراینرابطه دارید میتوانید با گروه حقوقی دکتر رضا عبدالمحمد تماس حاصل فرمایید.
بیشتر بخوانید : انواع مهریه و شرایط پرداخت آن ها
بیشتر بخوانید : شرایط و قوانین مهریه در ازدواج موقت چیست؟
چگونه می توان مهریه را مطالبه نمود؟
مطالبه مهریه به دو روش امکانپذیر است که به شرح ذیل میباشند:
- مراجعه به دادگاه
- مراجعه به اجرای ثبتاسناد
مطالبه مهریه از طریق هر یک از روشهای بالا مزایا و معایب خود را دارد که زوجه باتوجهبه شرایط خود و زوج باید یکی از این دو روش را انتخاب نماید. مثلاً در روش مراجعه به اجرای ثبتاسناد، مطالبه مهریه با سرعت بیشتری انجام میشود اما نمیتوان از این طریق مرد را به زندان انداخت!
بیشتر بخوانید : استعلام حساب بانکی برای مهریه
مطالبه مهریه از طریق دادگاه به چه صورت است؟
برای مطالبه مهریه از طریق دادگاه، ابتدا زوجه باید به اداره ثبتاسناد مراجعه نماید و از این طریق مهریه خود را مطالبه نماید. برای مطالبه مهریه مراجعه مستقیم به دادگاه ممکن نیست. حال اگر با مراجعه به اداره ثبتاسناد و طی پروسه قانونی دریافت مهریه، مهریه ایشان وصول نشود، باید اقدامات لازم جهت مختومه کردن پرونده ثبتی و دریافت گواهی انصراف را انجام دهد.
پس از دریافت گواهی انصراف، زوجه باید دادخواست خود را مبنی بر مطالبه مهریه از طریق دادگاه، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم نماید. نحوه مطالبه مهریه از طریق دادگاه در این روش مطالبه مهریه باید از طرف زن صورت گیرد.
به این صورت که زوجه میتواند بدواً تقاضای توقیف و تأمین خواسته نموده و دادخواست وصول مهریه را با درنظرگرفتن قرار تأمین مطرح نماید. راه بعدی این است که به طور همزمان درخواست مطالبه مهریه و صدور قرار تأمین خواسته خود را مطرح نماید. اگر زوجه تمکن مالی کافی برای پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد، میتواند درخواست تقاضای اعسار از پرداخت مهریه خود را به همراه دادخواست مهریه، به دادگاه تقدیم نماید.
بیشتر بخوانید : چگونه مهریه را اجرا بگذاریم؟ قوانین و شرایط به اجرا گذاشتن مهریه
مراحل مطالبه مهریه از طریق دادگاه از ارائه دادخواست تا صدور رای نهایی
۱. مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست مطالبه مهریه.
۲. پرداخت هزینه دادرسی.
۳. ارجاع پرونده به دادگاه خانواده و تعیین زمان رسیدگی به پرونده.
۴. توقیف اموال منقول و غیرمنقول زوج به جهت وصول مهریه.
۵. صدور قرار تأمین خواسته (درصورتیکه اموال توقیف شده مستثنی دین نباشند).
۶. اگر مهریه مطالبه شده کمتر از بیست میلیون تومان باشد، رسیدگی به پرونده از طریق شورای حل اختلاف انجام خواهد شد.
بیشتر بخوانید : شرایط و روش های بخشیدن مهریه
مدارک لازم جهت مطالبه مهریه از طریق دادگاه
- شناسنامه
- کارت ملی
- سند ازدواج یا رونوشت آن از دفتر ازدواج
- گواهی اخذ شده از اجرای ثبتاسناد
- ثبتنام در سامانه ثنا
بیشتر بخوانید : اعتراض به رای تعدیل مهریه
آنچه در چگونه از طریق دادگاه مهریه بگیریم خواندیم:
از مهمترین حقوق مالی زن در ازدواج مهریه است که هر زمان که بخواهد میتواند به طرق مختلف آن را مطالبه نماید. یکی از روشهای مطالبه مهریه، مطالبه مهریه از طریق دادگاه است و ما نیز به طور کامل مراحل آن را شرح دادیم. گروه حقوقی وکیل رضا عبدالمحمد آماده ارائه مشاوره در زمینه دعاوی مهریه و مطالبه مهریه به شما عزیزان میباشد.
بیشتر بخوانید : بهترین راه فرار از پرداخت مهریه چیست؟
سؤالات متداول
مطالبه مهریه به چه صورت انجام میشود؟
زوجه برای مطالبه مهریه از دو طریق اجرای ثبتاسناد و دادگاه میتواند اقدام نماید.
بیشتر بخوانید : اعسار از پرداخت مهریه
آیا مطالبه مهریه مستقیماً از طریق دادگاه امکانپذیر است؟
خیر. برای مطالبه مهریه ابتدا باید از طریق اداره اجرای ثبتاسناد اقدام نمود. سپس بعد از انجام پروسهای گواهی انصراف را از این اداره دریافت نمایید. زیرا برای اقدام از طریق دادگاه باید گواهی انصراف از اداره ثبتاسناد را در دست داشته باشید.
بیشتر بخوانید :نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز
چه مهریهای قابل مطالبه و دریافت است؟
تمامی اموال منقول و غیرمنقولی که بهعنوان مهریه تعیین و در سند ازدواج درج شده باشند قابلیت مطالبه و دریافت بهعنوان مهریه را دارند.
بیشتر بخوانید :چگونه مهریه به زن تعلق نمیگیرد