بخشش مهریه بدون بازگشت همراه با نمونه فرم

بخشیدن مهریه
آنچه راجب «بخشش مهریه بدون بازگشت همراه با نمونه فرم» قرار است بخوانید :

مهریه از حقوق قانونی زن است که به هنگام جاری شدن خطبه عقد تعیین و در سند ازدواج درج می شود. پرداخت مهریه در هر شرایطی بر ذمه مرد می باشد. گاهی زوجه به دلایلی می خواهد مهریه خود را ببخشد. برای بخشیدن مهریه شرایط و روش های مختلفی وجود دارد. در برخی از این روش ها رجوع از بخشش مهریه امکان پذیر نخواهد بود به همین دلیل نیز بهتر است انجام هرگونه اقدامی به خوبی از نتایج آن مطلع باشید.

در این مقاله ما تمامی نکات مربوط به این امر را برای شما توضیح دادیم. اگر بعد از مطالعه مقاله زیر سؤال یا ابهامی در این مورد وجود داشت می توانید با گروه حقوقی وکیل رضا عبدالمحمد به شماره 09121574297 تماس حاصل فرمایید. شما با تماس از مشاوره های دکتر عبدالمحمد به عنوان وکیل مهریه برخوردار میشوید.

روش های بخشیدن مهریه

بیشتر بخوانید : بهترین وکیل سهروردی

روش های بخشیدن مهریه

روش های متفاوتی برای بخشش مهریه وجود دارد که تفاوت اصلی آن ها در امکان یا عدم امکان رجوع از بخشش مهریه می باشد؛ بنابراین به هنگام بخشیدن (ابرا) مهریه باید به روال قانونی آن توجه و دقت ویژه ای داشته باشید، زیرا برخی روش ها امکان رجوع یا بازگشت از بخشش مهریه وجود دارد. روش های بخشش مهریه عبارت اند از:

اقرار به وصول مهریه

جهت اقرار به وصول مهریه، زوجه ضمن مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، باید اقرارنامه ای مبنی بر دریافت مهریه خودتنظیم نماید. در این اقرارنامه زوجه اقرار می کند که دیگر طلبی از زوج نداشته و تمام یا بخشی از مهریه خود را دریافت نموده است.

هبه مهریه

در لغت هبه به معنای هدیه مال یا دارایی به شخصی دیگر یا بخشیدن حق می باشد. زوجه برای هبه مهریه باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و با رضایت و اختیار خود سند هبه مهریه خود را امضا نماید. در این حالت امکان رجوع از بخشش مهریه وجود دارد؛ زیرا اگر فردی با رضایت خود چیزی را به کسی ببخشد، در صورت پشیمانی می تواند از بخشش خود صرف نظر کند. پس صرف نظر از بخشش مهریه نیز امکان پذیر است.

بذل مهریه

بذل در لغت به معنای هدیه دادن، بخشیدن و اعطاکردن می باشد. این روش بخشش مهریه بیشتر به هنگام طلاق خلع و مبارات کاربرد دارد. بذل مهریه زمانی اتفاق می افتد که زوجه به دلیل کراهت از مرد و زندگی با او، تمام یا بخشی از مهریه خود را می بخشد و در عوض زوج نیز به طلاق رضایت دهد. در روش بذل نیز رجوع از بخشیدن مهریه امکان پذیر است.

ابراء مهریه

در روش ابراء زن می تواند به تنهایی و بدون رضایت شوهر، با مراجعه به دفتر ثبت اسناد رسمی نسبت به تنظیم و ثبت سند ابراء مهریه اقدام نماید. در صورت ابراء مهریه، امکان رجوع از بخشش مهریه وجود نخواهد داشت.

 تنظیم سند بخشش مهریه به چه صورت است؟

تنظیم سند بخشش مهریه با روش های متفاوتی امکان پذیر است. این روش ها شامل موارد ذیل می شوند:

  • سند دست نویس
  • سند رسمی

در روش اول، زوجین ضمن توافق بر بخشیدن مهریه، در یک سند عادی یا دست نویس متن بخشش مهریه را تنظیم کرده و زوجه نیز سند مذکور را امضا می نماید. این سند عادی معتبر بوده؛ اما درهرصورت اعتبار یک سند عادی را دارا خواهد بود.

در روش دوم، اگر زوجه شرایط بخشیدن مهریه خود را داشته باشد، می تواند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و به صورت رسمی مهریه خود را ببخشد. تنظیم این سند در دفترخانه اسناد رسمی، موجب تنظیم یک سند رسمی شده به طوری که دیگر نمی توان آن را انکار نمود. اسناد رسمی توانایی اجرایی و اثباتی بالایی را دارا می باشند که این سند نیز از این قاعده مستثنی نیست.

پس از تنظیم سند بخشش مهریه در دفتر اسناد رسمی، دفتر اسناد طی نامه ای این بخشش مهریه را به دفتر ازدواجی که عقد در آن جا به ثبت رسیده اطلاع داده تا در سند ازدواج نیز ثبت گردد. در این صورت دیگر برای زوجه امکان بازگشت از بخشش مهریه وجود نخواهد داشت.

متن سند عادی و دست نویس باتوجه به شرایط و توافقات زوجین نوشته می شود؛ اما در سند رسمی باید در فرم های خاصی که دفتردار به زوجه می دهد تنظیم سند صورت گیرد. در دفتر اسناد زوجه باید روش بخشیدن مهریه را مشخص کند.

نکات بخشیدن مهریه

چه مواردی را باید در بخشیدن مهریه رعایت کنیم؟

  • اذن پدر: در بخشیدن مهریه توسط زوجه نکته حائز اهمیت این است که رضایت پدر یا بستگان نزدیک زوجه در بخشش مهریه الزامی است؛ اما در شرع و قانون زن برای بخشیدن مهریه خود به رضایت ولی احتیاجی ندارد. دلیل اینکه دفاتر اسناد بدون رضایت ولی نسبت به تنظیم سند بخشش مهریه اقدامی نمی کنند این است که ممکن است زن از روی احساسات یا طی یک تصمیم آنی و بدون فکر بخواهد مهریه خود را ببخشد؛ بنابراین رضایت پدر را به جهت جلوگیری از چنین مواردی الزامی می دانند.
  • سن زوجه: دیگر نکته مهم در بخشیدن مهریه این است که زوجه به هنگام بخشیدن مهریه باید در کمال صحت و سلامت بوده و سن ایشان نیز بالای ۱۸ سال باشد.

 مدارک لازم برای بخشیدن مهریه کدام اند؟

۱. شناسنامه و کارت ملی زوجه

۲. شناسنامه و کارت ملی زوج

۳. عقدنامه یا سند ازدواج

برای بخشش مهریه حضور زوجه به تنهایی کافی است مگر در مواردی که زوجین توافق کرده باشند زن در ازای گرفتن حق طلاق، مهریه خود را ببخشد.

 فرم و متن بخشیدن مهریه

متن زیر متنی است که برای بخشیدن مهریه در اسناد نوشته می شود. در ادامه مطالب عکس فرم بخشیدن مهریه نیز آورده شده است:

متن فرم بخشیدن مهریه:

اینجانب ………. با کد ملی ………. به موجب سند نکاحیه شماره ………. تنظیم شده در دفترخانه شماره ………. در مورخ… /… /… با میزان مهریه عندالمطالبه ………. به عقد نکاح دائم جناب آقای ………. فرزند ………. به کد ملی ………. در آمدم و اکنون، به موجب این اقرارنامه، با رضایت کامل و با صحت عقل، تمام مهریه خود را به ایشان، بذل می نمایم و حق هر گونه رجوع را از خود، سلب و ساقط می کنم.

اینجانب……. با کد ملی……… به موجب سند نکاحیه شماره ………. تنظیم شده در دفترخانه شماره ………. همسر رسمی و دائمی سرکار خانم ……….. به کد ملی ……….. بوده و نسبت به بذل ایشان، قبول ما بذل می نمایم.

امضای زوج………. امضای زوجه………. امضای شاهد اول………. امضای شاهد دوم……….

 

فرم بخشیدن مهریه

                                                                                                                نمونه فرم بخشیدن مهریه 

محکم ترین سند برای بخشش مهریه چیست؟

محکم ترین سند برای اثبات بخشش مهریه در ایران، سند رسمی محضری است. در این سند، زوجه در دفترخانه اسناد رسمی به صورت قانونی و رسمی بخشش مهریه خود را ثبت می کند.

 بهترین مرجع برای تنظیم محکم ترین سند بخشش مهریه

بهترین مرجع برای تنظیم محکم ترین سند بخشش مهریه، دفاتر اسناد رسمی می باشند. برای بخشیدن مهریه کافی است که زوجه با مدارک لازم به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نماید 

 آنچه در بخشش مهریه بدون بازگشت خواندیم:

مهریه از حقوق مالی زن است که مرد موظف به پرداخت آن می باشد. در مواردی ممکن است زن نسبت به بخشیدن مهریه خود اقداماتی انجام دهد. روش های متفاوتی برای بخشیدن مهریه وجود دارد که در این مقاله مفصل آن ها را توضیح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر دراین رابطه با گروه حقوقی دکتر رضا عبدالمحمد در تماس باشید.

بیشتر بخوانید :شرایط و روش های بخشیدن مهریه

 سؤالات متداول 

 آیا امکان رجوع از بخشش مهریه وجود دارد؟

در برخی روش های بخشیدن مهریه امکان رجوع از بخشش وجود دارد. در مقاله بالا به طور کامل روش های بخشیدن مهریه را شرح دادیم.

 آیا برای بخشش مهریه اجازه پدر الزامی است؟

از نظر شرعی و قانونی بخشیدن مهریه بدون اجازه پدر صحیح است؛ اما به لحاظ عرفی اذن پدر دراین رابطه الزامی است.

 برای بخشیدن مهریه سند عادی بهتر است یا سند رسمی؟

مطمئناً سند رسمی بهتر از سند عادی است؛ زیرا توانایی اثبات و اجرای بالاتری را دارا می باشد.

آیا دست نوشته بخشش مهریه اعتبار قانونی دارد؟

بر اساس قوانین ایران، دست نوشته بخشش مهریه تنها در صورتی اعتبار دارد که به تأیید دفاتر رسمی اسناد و مدارک برسد. برای اطمینان از اعتبار، بهتر است این مدارک به صورت رسمی در دفترخانه تنظیم شوند.

مراحل قانونی برای بخشیدن مهریه چیست؟

مراحل قانونی بخشیدن مهریه شامل تنظیم اقرارنامه رسمی در دفترخانه اسناد رسمی، امضای زوج و زوجه، و تأیید توسط سردفتر می باشد. همچنین، پرداخت هزینه های دفترخانه نیز ضروری است.

هزینه بخشش مهریه در دفترخانه چقدر است؟

در صورتی که زوجه با یک سند غیر مالی، اقرار به بخشش مهریه به زوج کند و شرایط لازم برای بخشش مهریه را داشته باشد، باید مبلغ صد هزار تومان را به عنوان هزینه پرداخت نماید.

تفاوت بین هبه و ابرا در بخشش مهریه چیست؟

هبه به معنای بخشیدن مهریه با رضایت است و نیاز به قبول طرف مقابل دارد، در حالی که ابرا به معنای انصراف از حق مهریه است و نیاز به قبول طرف مقابل ندارد. هر دو نیازمند تنظیم سند رسمی هستند.

آیا می توان مهریه بخشیده شده را دوباره مطالبه کرد؟

طبق قانون ایران، مهریه ای که به صورت رسمی و با تنظیم اقرارنامه در دفترخانه بخشیده شده باشد، قابل بازگشت و مطالبه مجدد نیست مگر در شرایط خاصی که توافق دو طرف باشد.

نمونه متن بخشش مهریه بدون بازگشت چگونه است؟

نمونه متن بخشش مهریه بدون بازگشت به صورت زیر می باشد:
“اینجانب [نام زن]، با شماره ملی [شماره ملی زن]، با رضایت کامل و بدون هیچ گونه اجبار و اکراه، مهریه خود را که شامل [تعداد] سکه بهار آزادی می باشد، به همسرم [نام مرد]، با شماره ملی [شماره ملی مرد]، بخشیدم و هیچ گونه ادعایی نسبت به آن ندارم.”

آیا این مطالب به شما کمک کرد؟

میانگین امتیاز این مقاله 0 / 5. تعداد کسانی که امتیاز داده اند : 0

اولین امتیاز دهنده این مقاله باشید.

دکتر رضا عبدالمحمد
دکتر رضا عبدالمحمد

وکیل پایه یک دادگستری به شماره پروانه ٢٨٣٥٦
عضو اتحادیه بین المللی وکلای دادگستری(IBA)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 8 =